Duhovna misel za 12. navadno nedeljo

“Blagor čistim v srcu, ker bodo Boga gledali”

Hinavščina je strašno zlo, ki je razburilo Kristusa. Se čutim pred njim hinavca? Jezus ne zavrže grešnika, ne trpi pa hinavca. Priznam, da sem grešnik? Katera je največja hinavščina v mojem žilvjenju? Obstaja dvoličnost v mojem verskem vedenju? Sem kaj hudega prikril v preteklih spovedih? Vsak smrtni greh, ki je hote zamolčan ali prikrit, mora biti dobro izpovedan. Ali to veš? Obstaja hinavščina na moj način, ko pristopi k evharistiji? Sem kdaj storil bogoskrunstvo? Sem prejel evharistijo, ko sem bil v smrtnem grehu? Ali sem vraževeren? Lahko rečem, da me ne gane češčenje denarja, dela, uspeha, kariere? Lahko rečem, da nisem nikoli nepošteno zaslužil? Sem tisto popravil? Je v meni oboževanje spolnosti?

Čistost
Imaš čutne navade? Se rad ukvarjaš z misimi na čutnost? Imaš navado govoriti o opolzkosti? Si že poskrbel za škandal? Si razmnoževal pornografijo? Imaš napako, da se samozadovoljuješ? Se zavedaš, da je možno to napako popraviti z načrtnim bojem in s pomočjo duhovnega voditelja? Si suženj poželenja, alkohola ali česa drugega, kar ubija voljo? Če je v tebi velika spolna zmeda, ne zadošča, da se spoveš. Razširiti moraš svoje obzorje. Preberi kaj, kar te bo sprostilo. Pojdi k duhovniku in se mu zelo odkrito zaupaj.

Za zaročence

Je vaša ljubezen čista in plemenita? Ste pogreznjeni v čutnost? Ali veste, da je vaša ljubezen sebična in umazana, če vas ne vodi k Bogu? Se z lahkoto  pripravljate na poroko? Imate duhovnika, ki bi bil za vas dober vodnik do poroke? Imate prijateljstvo globoko krščanskega para, ki bi vam pomgal? Kaj počnte, da bi se urdili v globoki ljubezni? Kaj delate, da bi spremenili svoj značaj? Ste načrtovali življenje v usmiljenju in služenju? Kaj delate za dosega plemenite in ne čutne ljubezni? Se znate obvladati v slabosti? Ali veste, da se čutnost začne z mislimi in s srcem?