Oznanila za dni od 24.2. do 15.3.

BIRMANSKI DUHOVNI VIKEND
Poleg rednega verouka in priprav na sveto birmo, se bodo letos naši birmanci udeležili tudi duhovnega vikenda, ki bo potekal v domu sv. Marjete v Šmarjeti od petka, 13. marca, do nedelje, 15. marca.

VOLITVE ČLANOV ŽPS
Na seji Slovenske škofovske konference, ki je potekala 13. januarja 2020 v Mariboru, so se škofje seznanili s Pravilnikom za izbiro članov ŽPS. Ob tem so škofje določili, da bo datum volitev članov ŽPS na četrto postno nedeljo, 22. marca 2020.

Župnijski pastoralni svet (ŽPS) je župnikovo posvetovalno in delovno telo, ki preučuje, načrtuje in preverja izvajanje pastoralnega dela v župniji. Naloge sveta se nanašajo na skupno življenje župnijskega občestva, oznanjevanje, bogoslužje in dobrodelnost v župniji.

Spremljajmo vse te dogodke s svojo molitvijo.

POSTNEMU ČASU NA POT
Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Duhovniki in ostali bogoslužni sodelavci v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijolični barvi.
Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel. Vernemu človeku je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve. Kakor ogenj snov prenovi v pepel, tako naj bi se tudi človek s pokoro prerodil v novega človeka (prim. Ef 4,17–24). Ko mašnik na začetku postnega časa vernikom s pepelom na čelo začrta znamenje križa in izreče: »Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš,« napoveduje konec zemeljskega življenja. Vse sčasoma postane pepel, tako veliko in pomembno, kot tudi majhno in nevredno. V svetopisemski govorici pepel pomeni minljivost in nevrednost. Človek se v stiski in ob smrti zave bivanjske omejenosti in si v trenutkih žalosti, prošnje in pokore na glavo posipa pepel.
Postni čas je spokorni čas in obdobje priprave na veliko noč. Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu ter o njegovi velikonočni zmagi življenja nad smrtjo. Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi, o čemer poročajo trije evangelisti

Vsako postno nedeljo bomo popoldan ob 15. uri molili sveti križev pot v Retju. Pridružite se molitvi v naravi. Če bo slabo vreme, pa bo molitev v cerkvi. Križev pot pripravijo skupine po sledečem razporedu:
1. postna nedelja – Molitvena skupina za duhovne poklice
2. postna nedelja – Medžupnijski pastoralni svet
3. postna nedelja – molitvena skupina Otroci Brezmadežne
4. postna nedelja – Karitas
5. postna nedelja – pevke in pevci

KRIŽEV POT V CERKVI SV. MARTINA
bo vsak PETEK pred sv. mašo v postnem času
28.2. ob 17.30: pevci cerkvenega zbora
6.3. ob 17.30: Župnijska Karitas
13.3. ob 17.30: bralci Božje besede
20.3. ob 17.30: Zakonska skupina
27.3. ob 17.30: Svetopisemska in molitvena skupina
3.4., ob 18.30: Ministranti in izredni delivci
10.4., ob 15.00: Medžupnijski pastoralni svet