Oznanila za dni od 27.1. do 16.2.

Lepo se zahvaljujem vsem, ki ste me povabili na blagoslove domov. Hvala tudi tistim, ki ste razumeli, da sem želel letos obiskati še posebej tiste, ki jih še nikoli nisem in so zato ti imeli prednost.

Tudi v letošnjem letu imejte v mislih razpored maš po naših podružnicah in sicer, običajno vsak 3. četrtek v mesecu pri sv. Katarini, v poletnem času ob prvih ponedeljkih v Retju, v mesecu maju pa šmarnična pobožnost vsak dan v drugi podružnici.

Slovesnost svete birme bo letos pri sv. Martinu v nedeljo, 26. aprila, ob 10. uri.

Prvo sveto obhajilo pa bo v nedeljo, 17. maja, prav tako ob 10. uri pri sv. Martinu.

Nedelja svetega pisma
Današnja nedelja, je nedelja Svetega pisma. Geslo letošnje nedelje Božje besede v Cerkvi na Slovenskem je »Pogovarjala sta se« (Lk 24,14a), in ga najdemo v odlomku o emavških učencih, in ga je papež Frančišek predstavil vsej Cerkvi ob sklepu sinode o mladih kot osnovno svetopisemsko podobo, ki naj usmerja pot mlade Cerkve.
S tem geslom želimo postaviti v središče našega razmišljanja o Božji besedi pogovor, dialog. Evangelist Luka poroča o zaskrbljenosti dveh učencev spričo velikonočnih dogodkov v Jeruzalemu (24,14). Kljub razočaranju in negotovosti, sta se o tem pogovarjala – ne samo med seboj, ampak tudi z drugimi, ki sta jih srečala. Na ta način sta nevede prišla tudi v pogovor z Vstalim. Bog od vsega začetka prav po besedi stopa v odnos s človekom. Preko pogovora se pletejo odnosi, se gradi zaupanje, se odpravljajo predsodki. Pogovor je tako tudi najboljši način, za živo katehezo in graditev življenjskih odnosa z Bogom. (rkc.si)

Gospodovo darovanje – SVEČNICA
Prvotno ime praznika je bilo ‘Marijino očiščevanje’. Po Mojzesovi postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako ‘očistiti’. Temu predpisu se je podredila tudi Marija, Jezusova mati. Evangelist Luka v poročilu o njenem obisku v jeruzalemskem templju omenja srečanje s starčkom Simeonom. Ta je v videnju spoznal, kdo je Dete, ki ga pestuje ta mlada žena. Pristopil je, ga vzel v naročje in spregovoril sloviti preroški spev: »Zdaj odpuščaš svojega služabnika, o Gospodar, po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle rešitev, ki si jo pripravil pred očmi vseh narodov; luč v razsvetljenje poganov in v slavo Izraela, svojega ljudstva.«
Spomin na ta dogodek je prva Cerkev v Jeruzalemu obhajala že ob koncu 4. stoletja. Praznovanje je bilo zelo slovesno: obsegalo je procesijo, pridigo in mašo, sprva pa še ni imelo posebnega imena. Ko se je praznovanje širilo, je dobilo ime ‘srečanje’ po srečanju s starčkom Simeonom in Ano v jeruzalemskem templju. V ljudskem praznovanju je stopilo v ospredje proslavljanje Kristusa, ki ga je Simeon v svojem hvalospevu imenoval “luč v razsvetljenje poganov”. Na te besede starčka Simeona se naslanja starodavni bogoslužni običaj blagoslavljanja sveč, ki se razvije v procesijo s svečami. Po obredu blagoslavljanja sveč nam “je praznik znan kot svečnica, praznik sveč, praznik luči. Hrepenenje po svetlobi je med prvobitnimi značilnostmi človeške narave,” piše slovenski etnograf dr. Niko Kuret. Cerkev, ki je uvedla na ta dan blagoslov sveč in obhod z gorečimi svečami, je upoštevala človeško naravo in starodavno izročilo; šego je povzdignila v svet nadnarave, v cerkven obred: v njem je ‘luč’ prispodoba Mesija, ki »razsvetljuje človeštvo«, mu razodeva smisel sveta in življenja. (VIR: OGNJIŠČE.SI)

God sv. Valentina
V petek, 14. februarja, obhajamo god sv. Valentina. Njegov lep oltar krasi cerkev v Retju, zato bo tam sveta maša na njegov god, ob 10. uri, na valentinovo nedeljo pa popoldne ob 15. uri. Lepo vabljeni.

VABILO na ŽUPNIJSKO ROMANJE
Ker boste v začetku novega leta že načrtovali leto, ki je pred nami, naj vam zato že zdaj omenim in vas povabim na skupno štiridnevno romanje v JUŽNO ITALIJO, kamor skupaj s turistično agencijo Aritours vabi naša župnija. Romanje v Loreto, San Giovanni Rotondo, Bari… bo od 27. do 30. maja 2020. Več informacij dobite v župnijski pisarni.