Oznanila za teden od 19.10. do 25.10.

Mesec rožnega venca: Oktober je v Cerkvi posvečen molitvi rožnega venca. To ne pomeni, da ga molimo samo v oktobru, ampak da nas ves mesec opominja, da ga je hvalevredno moliti vse leto. Posamezne skrivnosti rožnega venca so kratek povzetek evangelija. Molitev rožnega venca je lahko tudi priložnost, da se družinski člani še bolj povežejo v molitvi in s tem kličejo Božji blagoslov na vso družino. Prav tako bi bilo dobro, da se župljani, brez »uradnega« zbiranja v cerkvi, organizirate sami ali pa v skupinah k molitvi rožnega venca.

Svetopisemski maraton: V okviru slovenskega Svetopisemskega maratona, ki ga danes zaključujejo pri sv. Jožefu v Ljubljani, je tudi v Trbovljah potekal mini svetopisemski maraton. Iskrena hvala vsem, ki ste pri njem sodelovali, nekateri tudi po več ur. Po drugi strani pa je zaskrbljujoče dejstvo neodzivnosti in brezbrižnosti. Ob takšnih dogodkih se vedno znova postavlja vprašanje, kakšna je vloga posameznika v župniji. Vsekakor za župljana ni dovolj, da izpolnjuje določene »obredne dolžnosti«, ostalo pa prelaga na ramena drugih.

Misijonska nedelja: Danes obhajamo misijonsko nedeljo. V ta namen je pod ambonom pripravljena košara, v katero lahko darujete za misijone. Vseslovensko praznovanje misijonske nedelje bo na Brezjah, ob 15.00.

Medgeneracijska skupina: Prvo srečanje v tej sezoni bo v torek, 20. 10. ob 19.45 v starem župnišču. Srečanja se bodo udeležili tudi letošnji birmanski kandidati.

Sveta Uršula: V sredo, 21. 10. ob 10.00, bo sveta maša pri sv. Marku. Glavni razlog za to je stranski oltar svete Uršule. Pri sv. Mariji tega dne ne bo svete maše.

Obletnica cerkve sv. Marije: V nedeljo, 25. 10., bomo obhajali prvo izmed obletnic, ki so vezane na župnijsko življenje v Trbovljah. Letos namreč mineva 15 let od izgradnje cerkve sv. Marije in hkrati tudi od ustanovitve župnije. Ta dan bo sveta maša ob 8.00 pri sv. Martinu, ob 10.00 pa pri sv. Mariji. Pri sv. Katarini ne bo svete maše. Gospodarje in gospodinje naprošam, da pripravijo kaj za pod zob.

Spominska slovesnost: V nedeljo, 25. 10. ob 16.15, bo spominska slovesnost pri križu žrtvam vojnega in povojnega nasilja, ki stoji v Marija Reki ob regionalni cesti Prebold – Trbovlje.

Križ na pokopališču: Blagoslov novega križa na starem pokopališču bo na praznik vseh svetih po sveti maši, ob 10.00. Takrat bomo na starem pokopališču opravili tudi molitev za rajne.

Martinovi dnevi: Med 13. in 15. 11. bodo ob praznovanju našega farnega zavetnika t. i. Martinovi dnevi. V ospredju praznovanja bodo tri obletnice, ki so vezane na župnijo: 750–obletnica prve omembe cerkve sv. Martina, 470–obletnica župnije in 150–obletnica obnove cerkve. V petek, 13. 11., bo po sveti maši koncert Nade Žgur s skupino Alfa in Omega. V soboto, 14. 11., bo naš gost profesor cerkvene zgodovine na Teološki fakulteti, prof. dr. Bogdan Kolar. Po sveti maši, ki bo ob 18.00, bo v župnijski dvorani predaval na temo pražupnije Braslovče, kamor so spadale Trbovlje pred 750 leti. V nedeljo, 15. 11., bomo obhajali Martinovo nedeljo. Sveto mašo, ob 10.00 bo vodil upokojeni mariborski pomožni škof, dr. Jožef Smej.

Duhovne vaje za župnijske sodelavce: 27. 11. in 28. 11. bodo pri sv. Duhu nad Škofjo Loko potekale duhovne vaje za župnijske sodelavce. Prosim, da se do 15. 11. prijavite pri Gregorju Špajzerju ali v župnišču. Vzpodbudno je, da je na duhovnih vajah vsako leto več udeležencev. Zato prosim, da brez tehtnega razloga, ne ostajate doma. Življenje župnije je namreč verodostojno takrat, kadar župnijska skupnost nenehno skrbi za duhovno izpopolnjevanje.