Duhovna misel 4. postna nedelja

»Prebudi se, ki spiš, in vstani od mrtvih in razsvetlil te bo Kristus.« (Ef 5, 14)PREBUDI SE, KI SPIŠ IN VSTANI OD MRTVIH

Danes smo se že kar navadili na hiter tempo življenja, ki nas vodi v stres in notranjo razdvojenost. Na videz smo živahni, v resnici pa naš način življenja kaže, da spimo. Ker že skoraj dobesedno lovimo lastno senco, nimamo več vpogleda v bistvo življenja. Našemu življenju ne dajejo smisel dogodki, ki jih moramo v teku dneva »obkljukati«, saj se ponavadi kljub delovni uspešnosti, na koncu dneva počutimo nezadovoljne in izpraznjene. Smisel življenju dajejo trenutki, v katerih se znamo ustaviti in občudovati lepoto življenja. Če smo kristjani, se moramo v naglici življenja ustaviti in občudovati Božje stvarstvo, predvsem novo stvarjenje, ki ga je dokončal Jezus Kristus s trpljenjem, smrtjo in vstajenjem. Postni čas je ena izmed mnogih priložnosti za človeka, da se ustavi, zagleda v svojo notranjost in jo izroči Gospodu. Le na ta način se bomo prebudili iz »tisočletjega spanja«, ki ga na simbolen način ponazarja kralj Matjaž pod Peco. Pustimo Gospodu, da nas predrami in ozdravi notranje slepote. Moramo samo najti pot v spovednico, kjer nas čaka Božje usmiljenje.

Prvo berilo 5. postne nedelje
Zato prerokuj in jim reci: Tako govori Gospod BOG: Glejte, jaz odprem vaše grobove, vzdignem vas iz vaših grobov, o moje ljudstvo, in vas pripeljem v Izraelovo deželo. Spoznali boste, da sem jaz GOSPOD, ko odprem vaše grobove in vas vzdignem iz vaših grobov, o moje ljudstvo. Svojega duha denem v vas, da boste oživeli, in vas spet postavim na vašo zemljo. Tedaj boste spoznali, da sem jaz, GOSPOD, govoril in storil, govori GOSPOD.« (Ezk 37, 12–14)