Duhovna misel za 26. navadno nedeljo

VSTOPILI SMO V LETO SVETEGA PAVLA. PAPEŽ GA JE RAZGLASIL Z NAMENOM, DA BI SE  KRISTJANI OB ZGLEDU SAVLA-PAVLA INTENZEVNEJE DALI NAGOVORITI, DALI NARAZPOLAGO KRISTUSU. TAKO OŽARJENI BOMO PRIČEVALI, DA JE JEZUS TISTI MAZILJENEC, TOREJ TISTI, KI JE POSLAN, DA ODREŠI, LJUBI SLEHERNEGA ČLOVEKA.                  
IŠČIMO, POSLUŠAJMO KAJ NAM BOSTA SVETI PAVEL IN CERKEV V TEM LETU SPREGOVORILA.

LETO APOSTOLA PAVLA

Apostol Pavel piše Filipljanom: »Za izgubo imam vse zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda. Zaradi njega sem zavrgel vse in imam vse za smeti, da bi si prislužil Kristusa in se znašel v njem, in to ne s svojo pravičnostjo, ki izvira iz postave, ampak s pravičnostjo, ki je po veri v Kristusa, se pravi s pravičnostjo, ki je iz Boga in sloni na veri, da bi spoznal njega in moč njegovega vstajenja ter delež pri njegovem trpljenju, pri tem pa postajam podoben njegovi smrti, da kako pridem do vstajenja od mrtvih.

Ne, kakor da bi to že dosegel ali prišel do popolnosti, vendar pa se trudim, da bi to osvojil, ker je tudi mene osvojil Kristus Jezus. Ne mislim, bratje, da sem to dosegel. Eno pa: pozabljam, kar je za menoj, in se iztegujem proti temu, kar je pred menoj, ter tečem proti cilju po nagrado, h kateri nas od zgoraj kliče Bog v Kristusu Jezusu. Zato vsi, kar nas je popolnih, imejmo to v mislih; če pa kaj drugače mislite, vam bo Bog razodel tudi to. Sicer pa se držimo tega, kar smo dosegli. Vsi skupaj postanite moji posnemovalci, bratje, in se ozirajte po tistih, ki živijo po zgledu, kakršnega imate v nas« (Flp 3,8-17Flp 3,8-17
Še več, za izgubo imam vse zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda. Zaradi njega sem zavrgel vse in imam vse za smeti, da bi si prislužil Kristusa in se znašel v njem, in to ne s svojo pravičnostjo, ki izvira iz postave, ampak s pravičnostjo, ki je po veri v Kristusa, se pravi s pravičnostjo, ki je iz Boga in sloni na veri, da bi spoznal njega in moč njegovega vstajenja ter delež pri njegovem trpljenju, pri tem pa postajam podoben njegovi smrti, da kako pridem do vstajenja od mrtvih. Hitim proti cilju Ne, kakor da bi to že dosegel ali prišel do popolnosti, vendar pa se trudim, da bi to osvojil, ker je tudi mene osvojil Kristus Jezus. Ne mislim, bratje, da sem to dosegel. Eno pa: pozabljam, kar je za menoj, in se iztegujem proti temu, kar je pred menoj,  ter tečem proti cilju po nagrado, h kateri nas od zgoraj kliče Bog v Kristusu Jezusu. Zato vsi, kar nas je popolnih, imejmo to v mislih; če pa kaj drugače mislite, vam bo Bog razodel tudi to.  Sicer pa se držimo tega, kar smo dosegli. Vsi skupaj postanite moji posnemovalci, bratje, in se ozirajte po tistih, ki živijo po zgledu, kakršnega imate v nas.

Na začetku novega pastoralnega in katehetskega leta so besede apostola Pavla tudi za nas vse zelo spodbudne. Kaj je cilj našega skupnega prizadevanja? Spoznavati Kristusa in rasti v njem.
Apostol Pavel je prav to pot osebno hodil od spreobrnjenja pred Damaskom, ko je kot preganjalec kristjanov od »snopa žarkov Kristusove luči« padel po tleh in zmogel samo vprašanje: »Gospod, kaj naj storim?« Osebno se je srečal z Gospodom in Gospodov Duh ga je od tam vodil naprej kot velikega pričevalca in oznanjevalca evangelija.