Duhovna misel za 4. adventno nedeljo

Voščilo

Samo dve vrsti ljudi sta prodrli v skrivnost učlovečenja Božjega Sina: pastirji in modri. Preprosti pastirji niso poznali politike, niso vedeli za umetnost ali književnost…  Vedeli so samo za Boga nad seboj in za ovce okrog sebe. V Boga so verovali, ovce pa pasli in zanje skrbeli. Zavedali so se, da ne vedo nič ali zelo malo. In prav v tej ponižnosti so pastirji v rojenem Odrešeniku spoznali svojega Pastirja.

Drugi so bili modri, učitelji kraljev, poznavalci zvezd in neba, ljudje znanja in znanosti. Kot učenjaki so se zavedali, da ne vedo vsega, zato so na poti v Betlehem spraševali. In prav v tej ponižnosti so našli, kar so iskali, odkrili, kar so slutili, dosegli, kar so upali. Modri so v betlehemskem detetu spoznali Modrost. S tremi darovi so izpovedali svoje spoznanje, svojo vero v Kristusa Boga in človeka.

Letos in naslednje leto, ko se pripravljate na Evharistični kongres Vama želiva z duhovnim pomočnikom obojega: preprostosti in modrosti, da boste v kruhu prepoznali in na novo vzljubili učlovečenega Boga, Sina, Človeka. Da v letu duhovništva vzljubite svoje krstno duhovništvo, ki Vam je bilo podeljeno pri zakramentu svetega krsta. Podeljeno prav od Sina božjega in za to, da bi postajali božji sinovi in hčere. Tega spoznanja, tega veselja in življenja iz tega bogastva milosti Vama želiva ob praznovanju rojstva Boga Jezusa med nami.