Oznanila za dni od 4.11. do 24.11.

Prav lepo se zahvaljujem za vse vaše darove, ki ste jih namenili od zahvalni nedelji.
Pred nami pa so dnevi praznovanja svetega Martina. Letos se posebej veselimo, da bo slovesnost ob prazniku našega farnega zavetnika, sovpadala s ponovitvijo zlate maše, saj bo bogoslužje vodil letošnji zlatomašnik, g. Milan Kšela, nekdanji trboveljski kaplan, sedaj pa župnik župnije Brežice. Na slovesni dan sv. Martina bosta, po tem, ko sta uspešno zaključila usposabljanje za izredne delilce sv. obhajila, in po škofijskem imenovanju, postavljena v službo izrednih delilcev, dva naša farana, in sicer g. Drago Kočar in g. Luka Rus.
Po sveti maši se veselimo druženja pred cerkvijo, vsem gospodinjam, ki boste napekle dobrote, pa že vnaprej lepa hvala.

Čiščenje cerkve sv. Martina

Vse ljudi dobre volje in pridnih rok vabim na predpripravo na župnijski praznik. K temu vabi tudi čiščenje našega skupnega doma, cerkve sv. Martina, ki bo v SREDO, 6. 11., od 16. ure dalje. Prinesite s seboj tudi kakšne pripomočke – krpe, metle, motike in podobne uporabne zadeve. Skrbimo za čistočo in urejenost v nas in okoli nas.

Seja ŽPS
V torek, 5. novembra, po večerni sveti maši sklicujem sejo medžupnijskega pastoralnega sveta v pastoralnih prostorih pri sv. Mariji.

Koledarji, pratike….
Do konca meseca novembra ne pozabite oddati naročilnic za koledarje, pratike…, ki jih boste lahko prevzeli po 1. adventni nedelji.

Srečanje otrok Brezmadežne
V torek, 19. novembra, bo pri sv. Mariji potekalo letno srečanje otrok Brezmadežne katere molitvena skupina se vsak teden zbira v župniji sv. Marije. Večerno mašo bo vodil narodni buditelj in duhovni vodja otrok Brezmadežne, g. Franc Rataj. Pridružite se večerni molitvi in daritvi. Tudi novi člani v skupini zelo in prisrčno dobrodošli.

God svete Katarine
Letošnja Katarinska nedelja zopet pade na praznik Kristusa Kralja. Slovesno bogoslužje ob prazniku združeno s patrocinijem sv. Katarine, bomo obhajali v nedeljo, 24. novembra, s sveto mašo ob 10. uri pri sv. Katarini.
Sveta maša bo pri sv. Katarini tudi na njen god v ponedeljek, 25. novembra. Lepo vabljeni, da počastimo sveto ženo.

Namenska nabirka
V nedeljo, 17. novembra, bo pri obeh mašah t. i. namenska nabirka, kar pomeni, da so posebej zbrani darovi namenjeni za določen namen. Smo na začetku kurilne sezone in zato bodo vaši darovi namenjeni za stroške ogrevanja cerkva, pastoralnih prostorov in prostorov Karitasa. Za lažjo orientacijo pa še podatek, da smo v lanskem letu za stroške ogrevanja v naših župnijah odšteli okrog 8.000 EUR.

Zborček Brestanica na obisku
V nedeljo, 17. novembra, ob 10. uri nas bodo s svojim obiskom in petjem pri sveti maši razveselili člani cerkvenega otroško-mladinskega zbora iz Brestanice. Posebej vabljeni h gotovo doživetemu glasbenemu slavljenju Boga.

OBLETNICA – ORGLE PRI SV. KATARINI
Od leta 1749 pa do 1876 so na koru cerkve sv. Martina v Trbovljah zvenele orgle mojstra Janeza Frančiška Janečka, ki je bil rojen na Češkem, a ga je življenje okrog leta 1720 zaneslo v Celje, kjer je imel v naslednjih desetletjih pomembno orgelsko delavnico. Leta 1876 pa so bile pri sv. Martinu nabavljene nove orgle, ki jih je izdelal znameniti slovenski orglar Franc Goršič, dotedanje Janečkove orgle, pa so bile prenešene k sv. Marku na Ostenk, od tam pa leta 1996 na sedanje mesto, na kor cerkve sv. Katarine. Tako letos orgle pri sv. Katarini praznujejo svoj 270. rojstni dan. Ob tem dogodku so bile orgle letos popravljene in na novo uglašene, za kar se zahvaljujemo g. Alešu Razpotniku. To častitljivo obletnico pa bomo v župniji ustrezno obeležili. Na praznik sv. Cecilije, v petek 22. 11. 2019, bo zato ob 17h v cerkvi sv. Katarine sveta maša, po njej, ob 17.30, pa bo sledil koncert. Na Janečkove orgle bo koncertiral organist Tilen Bajec, profesor orgel in klavirja ter korepetitor na Glasbeni šoli Litija-Šmartno ter profesor orgel na Orglarski šoli v Ljubljani, pridružila pa se mu bo mezzosopranistka Barbara Sorč, profesorica solopetja na Glasbenih šolah Litija-Šmartno in Trbovlje.
Vljudno vabljeni k bogoslužju in kratkemu koncertu, ki bo brezplačen. Seveda pa bomo veseli vaših prostovoljnih darov!
Lepo se zahvaljujem tudi g. Darkotu Kovačecu za pomoč in ostala dela pri obnovi ter g. Gregorju Špajzerju za organizacijo koncerta in skrb za obnovo orgel. Hvala tudi vsem, ki boste z mislijo na obnovo in stroške, dodali še kakšen dar več ob nabirkah pri sv. Katarini.

Od Marije k Mariji
Na soboto pred Martinovo nedeljo, bomo v šopek povezali vse trboveljske cerkve. Tako bomo peš poromali od najmlajše cerkve na območju Trbovelj, župnijske cerkve Marije Matere Cerkve, do ene izmed najstarejših cerkva, podružnične cerkve Karmelske matere Božje v Dragi, ki je bila do ustanovitve župnije v Hrastniku leta 1945 ena od podružnic trboveljske župnije.
Pot bomo pričeli ob 8h s hvalnicami v cerkvi Marije matere Cerkve, nadaljevali jo bomo do cerkve sv. Miklavža v Lokah, mimo cerkve sv. Martina proti sv. Katarini. Mimo sv. Marka bomo ob približno 12h prispeli do cerkve sv. Križa v Retju, kjer bo molitev Angelovega češčenje. Po kosilu iz popotne torbe bomo ob 13h pot nadaljevali do cerkve v Dragi. Tam bo zaključek s sv. mašo in litanijami ob 15h.
Lepo vabljeni! Če je za koga celotna pot predolga, se lahko romanju pridruži tudi po poti. Vsi, tudi tisti, ki ne boste romali peš, ste vabljeni k sveti maši v Drago!