Oznanila za teden od 14.8. do 20.8.

AKTUALNI DOGODKI
* ob prazniku Marijinega vnebovzetja, bo na predvečer praznika, sveta maša ob 20. uri pri sv. Martinu in po maši marijanska procesija z lučkami. Na sam praznik pa svete maše ob 10. pri sv. Martinu, ob 19.00 pri sv. Mariji.

ŽUPNIK SPOROČA,
* na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja prinesite k maši SVEČKE za procesijo
* na praznik bo pri obeh mašah blagoslov cvetja in zdravilnih zelišč.
PRIPRAVITE SI ŠOPKE!

GOD SV. ROKA
Dan po Marijinem prazniku obhajamo god sv. Roka. Njegov oltar imamo tudi v cerkvi sv. Katarine, zato bo sveta maša 16. avgusta ob 10. pri sv. Katarini.

Na Slovenskem že od davnaj častimo sv. Roka kot velikega priprošnjika zoper kugo, ki je v naših deželah pogosto razsajala. Upodabljajo ga samega ali skupaj s sv. Boštjanom; v romarski obleki, z romarsko palico in bučo; z roko kaže na kužno bulo na stegnu. Zraven sebe ima psa s kruhom v gobcu. Upodabljajo ga pa tudi z angelom, ki nosi posodo z zdravili in ko zdravi kužne bolnike. (vir: družina.si)

»O sveti Rok,/ od slasti bleščijo ti oči,/ ki željno dvigaš jih v nebo-/ hiacinte bele v njih cveto- / ko nam kažeš hudo rano,/ ki pes jo liže, čisti in hladi … (Anton Vodnik, Romarska pravljica)«

ŽUPNIJSKO ROMANJE
V soboto, 26. avgusta ste povabljeni na župnijsko romanje v Ludbreg, mesto ki leži med Varaždinom in Koprivnico. Gre za prizorišče evharističnega čudeža, ki se je zgodil pred več kot 600 leti.
Leta 1411 je neki duhovnik podvomil v resničnost spremenjenja hostije v Jezusovo telo in vina v resnično Jezusovo kri. Ko je prišel do dela svete maše, ko se sv. hostija lomi v tri dele, manjši del pa se da v kelih z Jezusovo krvjo, da se tako ponovno združita Jezusovo telo in kri, je opazil, da se v kelihu nahaja prava sveža kri. Zelo zbegan in prestrašen zaradi nepričakovanega dogodka je hitro pospravil kelih s predragoceno Krvjo za oltar in dokončal mašo. Kasneje je kri dal v stekleno posodico in jo dal zazidati v zid kapele. O dogodku je molčal do trenutka svoje smrti, ko je sobratu razkril, kaj se je zgodilo. Ta je novico prenesel ljudem, ki so začeli iskati posodico s krvjo in jo tudi našli. Papež Leon X. je 12.3.1513 izdal bulo in tako odobril javno čaščenje relikvije Jezusove predragocene krvi.
Poleg Ludbrega, kjer bomo imeli romarsko mašo, si bomo ogledali še stolnico v Varaždinu. Popoldanski del pa namenili druženju, prijetnemu kosilu in degustaciji vina v kleti turistične kmetije Pungarčič.
Odhod ob 6.00h, cena 25 eur/osebo. Prijave s takojšnjim plačilom sprejemam v žup. pisarni ali v zakristiji po maši.

MAŠNI NAMENI
Sporočam vam, da imam osebno do konca meseca septembra polne vse termine za mašne namene. Tako bodo vse maše, za katere želite, da se opravijo prej oddane, vseh pokojnih pa se, kakor je običajno, spomnimo tudi pri nas in zanje molimo. Hvala za vaše namene.

ŽUPNIJSKA PISARNA PRI SV. MARIJI
Obveščam vas, da bom ob ponedeljkih, eno uro pred večerno sveto mašo, v župnijski pisarni pri sv. Mariji. Tako lahko oddate mašne namene, naročite željene listine in dokumente ali preprosto pridete na klepet. Dobrodošli.