Oznanila za teden od 2.1. do 8.1.

V tednu, ki je pred nami, bomo obhajali tudi pomenljiv praznik svetih treh kraljev, ki je eden izmed praznikov iz božičnega sklopa. Praznik najbolj poznamo po tem, da so takrat prišli trije kralji k novorojenemu Jezusu in prinesli vsak po eno darilo. V spomin na ta dogodek, na ta dan v jaslice postavimo tri kralje: Gašperja, Miho in Boltežarja. Ponekod, tudi pri nas, imenujemo ta praznik tretji božič, večer pred njim pa tretji sveti večer. Zato je na ta dan in njegov predvečer veliko šeg in verovanj. Kristjani ob mraku zopet poškropijo in pokadijo s kadilom svoje domove. S kredo pa nad vrata napišejo letnico in prve črke imen teh kraljev (ta dva običaja se vedno bolj opuščata oziroma ju ljudje ne izvajajo), na primer letos 20+G+M+B+17. Samo poimenovanje dneva pravzaprav ni točno, saj Cerkev ne slavi treh kraljev, ampak Gospodovo razglašenje ali epifanijo, ki pomeni pojaviti, prikazati se. V epifaniji so zajeti zlasti trije dogodki, ki so, vsak pa svoje “razglasili” Kristusovo božanstvo: poklonitev modrih z Vzhoda, Jezusov krst v Jordanu in svatba v Kani. V Evangeliju po Mateju, nič ne piše o kakšnih kraljih. Matej jih imenuje modri (magoi). Beseda namiguje na prebivalce Iranske visoke planote. Zastavljata pa se dve vprašanji, in sicer od kod izvirajo njihova imena in kako vemo, da so bili ravno trije?                                                               

Od kod prepričanje, da so bili modri kralji in da jim je bilo ime Gašper, Miha (Melhior) in Boltežar?  Ker to ne moremo razbrati iz evangelija, je odgovor bržkone v tem, da se je zadeva spletla v pobožnem izročilu in napačnem poimenovanju nekaterih mest v stari zavezi, na primer: »Množica velblodov te zagrne, dromedarji iz Midiana in Efe, vsi pridejo iz Sabe, zlata in kadila neso in veselo oznanjajo slavna Gospodova dela (Iz 60, 6)« ali »Kralji iz Tarza in iz Sabe bodo prinašali darove (Ps 72,10).« Mnogi so mislili, da sta se s prihodom modrih uresničili prav ti napovedi.

KOLEDNIŠKA AKCIJA
Lepo se zahvaljujem vsem organizatorjem, voznikom in mladim, ki so kot koledniki obiskali domove naših župljanov. Koledniki se bodo predstavili in spregovorili o koledniški akciji na praznik sv. treh kraljev pri večerni sveti maši.
                                                 
JANUARSKI VEČERI
Že skoraj 30 let pripravljamo v župniji ob januarskih koncih tedna Januarske večere, kot smo poimenovali predavanja o različnih verskih in življenjskih temah. Prvo dejanje januarskih večerov 2017 bo Božični koncert pevskih sestavov, ki delujejo v župniji. Ta bo v četrtek, 5. 1., ob 18.45 v župnijski cerkvi sv. Martina. Predavanja pa se bodo pričela v petek, 13. 1., ko bo po večerni sveti maši naš gost upokojeni nadškof dr. Marijan Turnšek, ki bo najprej vodil sv. mašo, potem pa nam bo v predavanju »Jaz – midva – mi pred Bogom« predstavil papeževo sinodalno spodbudo Radost ljubezni. Več o Januarskih večerih preberite v posebni zloženki. Na vse večere ste vabljeni v čim večjem številu!

DUHOVNE VAJE ZA ZAKONCE
Tudi letos pripravljamo duhovne vaje za zakonce. Posebej poudarjamo, da so namenjene vsem zakoncem, ne samo tistim, ki hodijo v zakonski skupini. Prav vsi zakonci ste namreč poklicani živeti krščanski zakon, to pa terja tudi čas za vsakoletno duhovno pripravo. Duhovne vaje bodo od 23. do 26. 2. 2017, tako kot že nekaj let doslej, v Domu svetega Benedikta v Kančevcih, kjer nas bratje kapucini vedno radi sprejmejo. Vodil jih bo jezuit p. Janez Poljanšek. To vabilo objavljamo že sedaj, da si boste lahko rezervirali čas. Glede prijav pa več v prihodnjih številkah Martinovega lista.

BLAGOSLOV DOMOV
Domove bom blagoslavljal še vse do 2. februarja, ko bomo pospravili jaslice in po ljudskem izročilu tudi zaključili božični čas.  


V minulih tednih smo se poslovili od rajne Angele Dornik (Šuštarjeva ul. 27) in pokojne Ide Florjanc (Kolonija 1. maja 21). Spomnimo se ju v molitvi.