Oznanila za teden od 8.9. do 14.9.

Prihodki in odhodki: Avgusta je imela župnija sv. Martin 2.422,88 € prihodkov in 2.009,23 € odhodkov. Župnija sv. Marija je imela 1.615,68 € prihodkov in 1.134,18 € odhodkov.

Bogoslovec v Trbovljah: Od danes do 21. 9. bo pri nas na praksi bogoslovec Gregor Majcen iz Nove Cerkve. Želimo mu, da bi v tem kratkem času vsaj malo spoznal realnost življenja na župniji.

Svetopisemska skupina: Srečanje bo v torek, 9. 9., ob 19.45. Še posebej vabljeni novi, mlajši člani. V zadnjih letih je nastala lepa skupina, z dobro voljo jo lahko še povečamo.

Delavnice molitve in življenja: 11. 9., ob 19.45 bomo v veroučni učilnici začeli s sklopom srečanj, ki je namenjen učenju različnih molitvenih oblik. Vabljeni vsi, ki si želite kvaliteten pogovor z Bogom.

Molitveni dan: V soboto, 13. 9., bo v Petrovčah škofijski molitveni dan za duhovne poklice. Ob 9.00 bo molitvena ura, ob 10.00 pa sveta maša. Odhod avtobusa bo ob 8.15 izpred župnišča. Cena je 5 €.

Verouk: Veroučna sveta maša bo 14. 9., ob 10.00. Ves verouk bo potekal pri sv. Martinu od 15. 9. dalje.

Retje: Na praznik Povišanja sv. Križa, v nedeljo, 14. 9., bo sveta maša v Retju. Ta dan pri sv. Mariji ne bo svete maše.

Kateheza za odrasle: Srečanje bo v ponedeljek, 15. 9. ob 19.45. V sklopu srečanj za starše smo v preteklih treh letih v Trbovljah vzpostavili redno katehezo za odrasle, na katero ste vabljeni vsi, ki želite poglobiti krščansko življenje.

Stična mladih: V soboto, 20. 9., bo v Stični tradicionalno vseslovensko srečanje mladih. Kdor se želi srečanja udeležiti, naj se do 14. 9. prijavi v župnišču. Glede na število prijav bomo organizirali prevoz.

Drže (obnašanje) pri sveti maši: V zvezi z držami pri sveti maši, je zdaj skoraj vsem (razen nekaterim posameznikom) zadeva jasna. V zvezi s sedenjem in vstajanjem še ni jasna drža po prinašanju darov. Še posebej pri sv. Mariji v glavnem vstajate pred »molite bratje«. Prosim, da vstanete v trenutku, ko duhovnik povabi z besedami »molite bratje« in ne prej. Prav tako se še vedno povsod pojavlja težava pri prejemanju obhajila. Marsikdo se po nepotrebnem priklanja pred ali celo po zaužitju obhajila. V praksi se s tem samo zadržuje vrsta. Drugače pa se po zaužitju ne moremo priklanjati nikomur višjemu od Tistega, ki smo ga prejeli v srce. Od zaužitja obhajila je namreč Jezus v nas, zato je popoln nesmisel, če se še potem priklanjamo ali celo poklekamo. Prav tako je pri nekaterih težava drža rok. Kdor ima na prsih prekrižane roke na zunaj govori, da nima nič opraviti s tistim proti kateremu ima uprt pogled (psihološko pravilo). V primeru, da imamo prekrižane roke pri sveti maši, izražamo govorico, da nimamo nič s Tistim, ki se daruje na oltarju. Prav tako ne podpiramo svoje teže z rokami na klopeh. Pravilna drža: sklenjeni so prsti obeh rok, ki jih držimo v višini zgornjega dela trebuha (pod trebuhom jih držijo nogometaši v živem zidu). Pri sveti maši ima vsaka skupina udeležencev svoje mesto. Duhovnik in ministranti so v prezbiteriju, Božje ljudstvo v ladji, pevci pa so na koru. Kljub večkratnim pojasnilom, se še vedno dogaja, da so na koru tisti, ki nimajo nobene zveze s petjem. Pri tem mislim predvsem na otroke. V primeru, da ni zbora, je lahko na koru organist in njegov asistent pri petju in pri računalniku. Pevci, ki so razporejeni med sveto mašo v ladji, lahko še bolj pripomorejo k doživetemu ljudskemu petju. Malo bi bilo čudno, če bi se npr. duhovnik odločil, da bi maševal na koru.