Oznanila za 7. velikonočno nedeljo

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

RESNIČNA SLAVA JE SLAVA LJUBEZNI

Molitev, ki smo jo danes slišali v evangelijskem odlomku, je Jezus izgovoril po zadnji večerji, ko »je dvignil oči proti nebu«. Jezus prosi za poveličanje, slavo, kar se zdi paradoksalno, glede na to, da je pred vrati trpljenje. O kateri slavi govori? Slava v Svetem pismu kaže na razodevanje Boga in je značilno znamenje njegove odrešilne navzočnosti med ljudmi. Sedaj je Jezus tisti, ki na dokončen način razodene Božjo navzočnost in zveličanje. In to naredi na veliko noč: dvignjen na križ je poveličan. Tu Bog končno razodene svojo slavo: odstrani zadnjo tančico in nas presune kakor nikoli prej. Odkrijemo, da je Božja slava v celoti ljubezen: čista, nora in nepredstavljiva ljubezen, onkraj vsake meje in brez mere.
Naj Jezusova molitev postane tudi naša. Prosimo Očeta, naj odstrani tančice z naših oči, da bi v teh dneh, medtem ko gledamo Križanega in vstalega, lahko sprejeli, da je Bog ljubezen. Kolikokrat si ga predstavljamo zgolj kot gospodarja in ne kot Očeta, kolikokrat o njem premišljujejo kot o sodniku, namesto kot o usmiljenem Rešitelju. Bog pa med veliko nočjo odstrani razdalje, ko se pokaže v ponižnosti ljubezni, ki prosi za našo ljubezen. Mi mu torej izkažemo slavo, ko vse, kar počnemo, živimo z ljubeznijo, ko vsako stvar počnemo iz srca, kakor za Njega. Resnična slava je slava ljubezni, ker je edina, ki daje svetu življenje. Seveda je ta slava nasprotna posvetni slavi, kar pomeni občudovanje, pohvale, odobravanje – ko sem jaz v središču pozornosti. Božja slava pa je popolnoma drugačna: nič aplavzov, nič občinstva. V središču nisem jaz, ampak drugi. Ob veliki noči vidimo, da Oče poveliča Sina, medtem ko Sin poveliča Očeta. Nihče ne poveliča samega sebe. Danes se lahko vprašamo: Za katero slavo živim? Za svojo ali za Božjo? Ali želim samo prejemati od drugih ali pa drugim tudi dajati? (E. Mozetič)

MAŠNI NAMENI ŽUPNIJ Trbovlje – sv. Martin, Trbovlje – sv. Marija, Hrastnik in Dol pri Hrastniku

21. maj
7. VELIKONOČNA NEDELJA
sv. Timotej, diakon in mučenec
8.00 Trbovlje – sv. Marija: za žive in rajne župljane
za + Ido Medved (obl.)
za + Stipa Dizdareviča ter Iva in Marijo Bjelanović
10.00 Trbovlje – sv. Martin: za + Petanove
8.00 Hrastnik: za + Romana Brečka (obl.) in sorodnike
10.00 Dol: za + Rafka Homška in Tomaža Grešaka
V zahvalo za uspešno operacijo in priprošnjo za zdravje v družini

Ponedeljek, 22. 5.
sv. Marjeta, redovnica
17.00 Trbovlje – sv. Martin: za + Ano Medvešek (pogrebna)
19.00 Trbovlje – sv. Marija: za + Jožeta Hermana ter pok. iz družin Obolnar in Herman

Torek, 23. 5.
sv. Socerb, mučenec
18.00 Dol: za + Janeza (obl.) in Barbaro Korbar
18.40 Trbovlje – sv. Marija: molitev večernic
19.00 za nove duhovne poklice

Sreda, 24. 5.
SV. MARIJA, POMOČNICA KRISTJANOV
8.00 Hrastnik: za + Franca Ornika
8.00 Dol: za + Roka Gučka (obl.) in sorodnike

Četrtek, 25. 5.
sv. Gregor VII, papež
18.00 Hrastnik: za + Emanuela in Frančiško Dolanc ter Matejo Charles
18.30 Trbovlje – sv. Martin: molitev pred Najsvetejšim (možna sv. spoved)
19.00 za + sestro Anico in starše Bizjak

Petek, 26. 5.
sv. Filip Neri, duhovnik
8.00 Trbovlje – sv. Martin: za žive in pok. sorodnike
v zahvalo za srečno operacijo

Sobota, 27. 5.
sv. Alojzij Grozde, mučenec
19.00 Trbovlje – sv. Martin: za + Hribškove
po namenu botre za birmance in krščence
za + Drago Ano Andrejaš (30. dan) in sorodnike

28. maj
BINKOŠTI
sv. Anton Julijan, mučenec
8.00 Trbovlje – sv. Martin: za žive in rajne župljane
za + Ano Medvešek (8. dan)
10.00 Trbovlje – sv. Marija: za + Staneta Štepca (obl.)
8.00 Hrastnik: za + Alojzijo Konečnik ob roj. dnevu
10.00 Dol: za + Franca in Slavko Podmenik ter Marijo Taškar
za + Lada Peklarja (10. obl.) ter žive in pok. sorodnike

Kjer je za isti termin oznanjenih več mašnih namenov, so darovi za ostale namene oddani duhovniku, ki mašuje po teh namenih.


OBVESTILA

Prihodnjo nedeljo so binkošti, ko v župniji Trbovlje – sv. Marija obhajamo župnijsko žegnanje. Zato bo v Trbovljah zamenjan urnik sv. maš. Pri Sv. Martinu bo sv. maša ob 8.00., pri Sv. Mariji pa ob 10.00. Slovesno sv. mašo ob 10.00 bo vodil frančiškan p. Marjan Čuk. Po maši lepo vabljeni, da se še zadržite pred cerkvijo v skupnem druženju. Gospodinje naprošamo, da za druženje po maši pripravijo kakšno pecivo. Vaše dobrote lahko prinesete v cerkev, v nedeljo, od 8. ure naprej. Že vnaprej hvala za vašo dobroto.

V četrtek (25. 5.) bo ob 19.45 v učilnici pri Sv. Martinu srečanje biblične skupine. Vabljeni.

Prihodnjo nedeljo (28. 5.) zaključujemo z veroučnim letom. Veroučenci iz Trbovelj so vabljeni v cerkev sv. Marije, k sv. maši ob 10.00, pri kateri bodo prejeli spričevala. Otroci so tudi v času veroučnih počitnic lepo vabljeni, da sodelujejo z ministriranjem in se redno udeležujejo nedeljskih sv. maš.

Trbovlje – sv. Martin
V nedeljo, 2. julija, ob 16.00, bomo v župniji Sv. Martina imeli diakonsko posvečenje Miha Hilda. Stalni diakoni imajo predvsem poslanstvo služenja v župniji in škofiji. V vseh štirih župnijah bomo v času do diakonskega posvečenja, pri sv. mašah kot sklep prošenj, molili molitev v pripravi na diakonsko posvečenje. Vabim vas, da Miha Hilda, kandidata za stalni diakonat, tudi vi podprete s svojo molitvijo. Molitev je na zadnji strani oznanil.

Hrastnik
Prihodnjo nedeljo (28. 5.) zaključujemo z veroučnim letom. Veroučenci so vabljeni k sv. maši ob 8.00, pri kateri bodo prejeli veroučna spričevala. Otroci so tudi v času veroučnih počitnic lepo vabljeni, da sodelujejo z ministriranjem in se redno udeležujejo nedeljskih sv. maš.

Molitvena skupina »Otroci Brezmadežne« vabi k molitveni uri v četrtek po sv. maši.

Dol pri Hrastniku
Prihodnjo nedeljo (28. 5.) zaključujemo z veroučnim letom. Veroučenci so vabljeni k sv. maši ob 10.00, pri kateri bodo prejeli veroučna spričevala. Otroci so tudi v času veroučnih počitnic lepo vabljeni, da sodelujejo z ministriranjem in se redno udeležujejo nedeljskih sv. maš.

Za čiščenje cerkve in okolice se zahvaljujemo vernikom iz okolice Dola, za prihodnji teden pa prosimo vernike iz Slatnega in Črdenca. Hvala za vašo skrb za urejenost naše cerkve.


BESEDA ŽIVEGA BOGA

Razodél sem tvoje ime ljudem, ki si mi jih dal od sveta. Tvoji so bili, pa si jih dal meni in so se držali tvoje besede. Zdaj vedo,
da je vse, kar si mi dal, od tebe; kajti besede, ki si mi jih dal, sem dal njim. Oni so jih sprejeli in resnično spoznali, da sem izšel od tebe, in verovali, da si me ti poslal. Jaz prosim zanje. Ne prosim za svet, temveč za tiste, ki si mi jih dal, ker so tvoji; in vse moje je tvoje, in kar je tvoje, je moje in poveličan sem v njih. (Jn 17,6–10 )


MOLITEV V PRIPRAVI NA DIAKONSKO POSVEČENJE
Gospod Jezus, ti si poklical apostole, da bi postali ribiči ljudi. Tudi danes kličeš vernike, da bi na različne načine in v različnih službah sledili tvojemu klicu in posvečevali tvoje sveto ime.
Ko se pripravljamo na diakonsko posvečenje Miha Hilda te prosimo, da mu daš vere in moči, da bi diakonsko službo, za katero si ga Ti izbral, vestno in odgovorno opravljal. Daj mu vztrajnosti, da bo zmogel služiti najbolj ubogim med ubogimi. Daj mu duha vztrajne molitve, da bo molil z verniki, za vernike ter za vso Cerkev. Prosimo te za njegove domače: daj jim moči, da bi ga pri njegovem poslanstvu stalnega diakona vedno podpirali.
Prosimo te tudi za naše župnijske skupnosti, da bi bile odprte za diakonsko poslanstvo, ki je poslanstvo služenja. Naj drug drugemu pomagamo odkrivati tisto poslanstvo in poklicanost, ki ga daješ vsakemu izmed nas. Tako bomo vedno bolj postajali tvoje Božje ljudstvo in bomo skupaj gradili Božje kraljestvo, po Kristusu našem Gospodu. Amen.


ŠMARNICE V NAŠIH ŽUPNIJAH:
Trbovlje – sv. Martin: otroci so v maju vabljeni k šmarnicam, ki so v cerkvi sv. Martina vsak dan od ponedeljka do sobote ob 19.00. V nedeljo (28. 5.) bodo šmarnice ob 16.00 pri Pangeršičevi kapeli v Lokah.
Trbovlje – sv. Marija: vabljeni k šmarnicam, ki potekajo vsak dan v maju. Ob ponedeljkih in torkih so šmarnice pri sv. maši, od srede do sobote pa so šmarnice brez sv. maše ob 19.00, v župnijski cerkvi. To nedeljo (21. 5.) so šmarnice pri Medveškovih (Novi dom 37), prihodnjo nedeljo (28. 5.) pa pri družini Kurnik (Pod Ostrim vrhom 27), vedno ob 16.00.
Hrastnik: vabljeni k šmarnični pobožnosti, v času sv. maš v župnijski cerkvi.
Dol pri Hrastniku: vabljeni k šmarnični pobožnosti, ki bo v času sv. maš v župnijski cerkvi. V Turju bodo potekale šmarnice za otroke in sicer vsak dan od ponedeljka do sobote ob 19.30. Otroci lepo vabljeni.


V preteklem tednu smo se na pokopališču na Dolu poslovili od pokojnega Milana Doberška. Molimo za pokoj njegove duše.