Oznanila za 29. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BODIMO TUDI MI MISIJONARJI

Bog nam je zaupal svoje največje darove: naše življenje, življenje drugih, mnogo različnih darov za vsakogar. In te dobrine ne predstavljajo nečesa, kar se hrani v sefu, ampak predstavlja klic: Gospod nas kliče k pogumnemu in ustvarjalnemu prizadevanju, da bi darovi obrodili sadove.
Misijonar postanemo tako, da živimo kot priče: da z življenjem pričujemo, da poznamo Jezusa. Življenje je tisto, ki govori. Priča je ključna beseda, beseda, ki ima isti koren kot beseda mučenec. In mučenci so prvi pričevalci vere: ne z besedami, ampak z življenjem. Vedo, da vera ni propaganda, ampak je spoštljiv dar življenja. Živijo tako, da širijo mir in veselje, ljubijo vse, tudi sovražnike, iz ljubezni do Jezusa. Kako bi potem lahko mi, ki smo odkrili, da smo otroci nebeškega Očeta, zamolčali veselje nad tem, da smo ljubljeni, gotovost, da smo vedno dragoceni v Božjih očeh? To je oznanilo, ki ga pričakujejo ljudje. In to je naša odgovornost. Ta mesec se vprašajmo: Kakšno je moje pričevanje?
Kdor je z Jezusom, ve, da imaš tisto, kar daš, da se poseduje to, kar se daruje; in skrivnost tega, da bi imeli življenje, je, da ga darujemo. Živeti opustitev pomeni zanikati svojo poklicanost: opustitev je nasprotno od poslanstva.
Vedi, da nihče ni izključen iz poslanstva Cerkve. Gospod kliče tudi tebe. Kliče vaju, družinski oče in mama; tebe, mlad človek, ki sanjaš velike stvari; tebe, ki delaš v tovarni, v trgovini, na banki, v restavraciji; tebe, ki si brez dela; tebe, ki si na bolniški postelji… Gospod te vabi, da postaneš dar tam, kjer si, tak, kot si, s tistim, ki je ob tebi; da ne bi zgolj prenašal življenja, ampak ga podarjal; da se ne bi smilil samemu sebi, ampak bi dopustil, da bi te izdolble solze tistih, ki trpijo. Pogum, Gospod od tebe veliko pričakuje. Prav tako pričakuje, da bi kdo imel pogum oditi tja, kjer najbolj manjkata upanje in dostojanstvo, tja, kjer preveč ljudi še vedno živi brez veselja evangelija. »Moram iti sam? « Pojdi, Gospod te ne bo pustil samega; s tem ko boš pričeval, boš odkril, da je Sveti Duh prišel pred teboj, da ti pripravi pot. Pogum, ponovno najdi svojo rodovitnost v veselju poslanstva. (E. Mozetič)

MAŠNI NAMENI ŽUPNIJ Trbovlje – sv. Martin, Trbovlje – sv. Marija, Hrastnik in Dol pri Hrastniku

22. oktober
29. NEDELJA MED LETOM, MISIJONSKA
sv. Janez Pavel II., papež
8.00 Trbovlje – sv. Marija: za žive in rajne župljane
za srečno vožnjo
10.00 Trbovlje – sv. Martin: v zahvalo
za + Frančiško Jan
8.00 Hrastnik: za + Zoro Babič (30. dan)
10.00 Dol: za + Barbaro Korbar (obl.), in Elico Urbajs (obl.)
za + Marijo, Marico in Milko Golouh (obl.) ter Štefana Podmenika

Ponedeljek, 23. 10.
sv. Janez Kapistran, duhovnik
18.30 Trbovlje – sv. Marija: molitev rožnega venca
19.00 za + Mici Baloh ter žive in pok. iz družin Golob, Kostanjšek in Baloh
za + Franjo Šprogar (8. dan)

Torek, 24. 10.
sv. Anton Marija Claret, škof
18.00 Dol: za + Leopolda Sedeljšaka ter Antona in Ani Tuhtar
za + Mari Strgaršek
18.30 Trbovlje – sv. Marija: molitev rožnega venca
19.00 za + starše in sorodnike Roter, stare starše in sorodnike Okoren

Sreda, 25. 10.
sv. Darinka, mučenka
8.00 Hrastnik: za + iz družin Mihevc, Guček in Ačkun in v zahvalo za uslišano prošnjo
8.00 Dol: za + župnika Franca Ornika

Četrtek, 26. 10.
sv. Lucijan, mučenec
18.00 Hrastnik: za + Albino in Ivana Hočevarja
za + Alojzija Zavrla (8. dan)
18.30 Trbovlje – sv. Martin: molitev rožnega venca pred Najsvetejšim
19.00 za + Viktorijo Naglič (obl.)
za podporo v bolezni

Petek, 27. 10.
sv. Sabina Avilska, muč.
8.00 Trbovlje – sv. Martin: za + Marjetko in Leopolda Hočevarja (obl.)
za + Jožefa Kralja (8. dan)

Sobota, 28. 10.
sv. Simon in Juda Tadej, ap.
19.00 Trbovlje – sv. Martin: za + Pavla Nemeta (30. dan)
za + sorodnike in prijatelje

29. oktober
30. NEDELJA MED LETOM
sv. Honorat, škof
8.00 Trbovlje – sv. Marija: za žive in rajne župljane
za + Jožefo Salmič Obrez (obl.)
10.00 Trbovlje – sv. Martin: za + Hedviko Hribšek (obl.), družini Hribšek in Bevc
za + starše in stare starše Štemberger
za + Franca Potiska ml.
8.00 Hrastnik: za + Marto in Peregrina Gornik (obl.)
za + Mladena Ereiza (obl. 6 mes.)
10.00 Dol: za + Franca Volaja (obl.)
za + Marijo Jančič (obl.)

Kjer je za isti termin oznanjenih več mašnih namenov, so darovi za ostale namene oddani duhovniku, ki mašuje po teh namenih.

OBVESTILA

Danes (22. 10.) je misijonska nedelja. Vaši darovi pri vseh sv. mašah so za misijone. V imenu misijonarjev hvala za vaše darove. Vseslovensko praznovanje misijonske nedelje danes poteka v župniji Dornberk. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa bo slovesna sv. maša, ki jo vodi škof Jurij Bizjak. Po maši bo program s pričevanji navzočih misijonarjev. Vabljeni.

Trboveljski Karitas imata na razpolago nagrobne sveče in zastavice. Dobite jih lahko v nedeljo po sv. mašah ali po dogovoru v prostorih Karitas. Priporočen dar za svečo je 2 €, za zastavico pa 1 €. Darovi so namenjeni za Karitas. Hvala.

V vseh štirih župnijah bomo ob prazniku vseh svetih imeli molitve za pokojne – spomine. Vaše pokojne, ki jih priporočate v molitev in spomin pri sv. maši, lahko sporočite po mašah v zakristiji. Bog povrni za dar, ki ga boste namenili za spomine.

Prihodnjo nedeljo (29. 10.), bo ob 16.15 molitev pri križu ob cesti na Podmejo. Kdor more je vabljen že k sv. maši, ki bo ob 15.00 v Marija Reki. V molitvi se bomo spomnili okrog 2.500 rajnih, ki so bili pobiti takoj po drugi svetovni vojni do avgusta 1945. Vabljeni.

Tudi letos vam je na voljo Vincencijev koledar. Prispevek za koledar znaša 10 € (priložene so položnice). Zbrana sredstva bodo namenjena delu z mladimi, polovico pa bodo namenili odpravi posledic poplav in neurij. Hvala za vaše darove.

Lepo vabljeni, da se včlanite v Molitveno zvezo za duhovne poklice (MZDP). Molitev je za kristjana duhovna hrana. Skupaj z ostalimi molivci molimo za potrebe Cerkve in posebej za nove duhovne poklice. Naloga molivca je, da vsak dan zmoli eno desetko rožnega venca. Prijave in informacije dobite pri Mihaelu Hildu (GSM: 041/381-430).

Na praznik vseh svetih, 1. novembra, bodo sv. maše po nedeljskem urniku, razen na Dolu, kjer bo sv. maša ob 15.00. Molitve na pokopališčih in v cerkvah bodo potekale po naslednjem urniku:
Trbovlje – sv. Martin: po maši (ob 10.00) molitev za rajne na starem pokopališču; ob 15.00 molitev za rajne na pokopališču v Gabrskem (začetek v poslovilnem prostoru pri vežicah).
Trbovlje – sv. Marija: ob 18.00 v cerkvi molitev rožnega venca po namenu spominov.
Hrastnik: ob 18.00 molitev rožnega venca po namenu spominov.
Dol: ob 14.30 v cerkvi molitev po namenu spominov, ob 15.00 sv. maša, nato molitev za rajne na pokopališču.

Bogoslužja na praznik spomina vernih rajnih, 2. novembra, bodo potekala po naslednjem urniku:
Molitev za rajne na pokopališču v Dragi ob 17.00.
Molitev za rajne na pokopališču v Gorah ob 17.00; molitev za rajne na pokopališču v Turju ob 17.45, nato sv. maša ob 18.00; po maši molitev po namenu spominov.

V zakristiji vam je na voljo Marijanski koledar (3,30 €) in Mohorjeva pratika (7,50 €).

Hrastnik
Molitvena skupina »Otroci Brezmadežne« vabi k molitveni uri v četrtek po sv. maši.

Dol pri Hrastniku
Za čiščenje cerkve in okolice se zahvaljujemo vernikom iz Brnice, za prihodnji teden pa prosimo vernike iz trga Dola. Hvala za vašo skrb za urejenost naše cerkve.


POROČILO O MISIJONSKI NABIRKI LANSKEGA LETA
Nabirka na Misijonsko nedeljo je svetovna nabirka za potrebe misijonarjev in delovanje mladih Cerkva. Z nabirko upravlja Papeška misijonska družba za širjenje vere, ki preko svetovnega razpisa razdeli sredstva na več tisoč krajev za redno podporo tamkajšnjih misijonov kot tudi za izredne projekte raznih gradenj in obnov. Cerkev v Sloveniji je leta zbrala 275.123,85 EUR. Z darovi iz Slovenije smo lani pomagali v naslednjih potrebah:
MALI – v petih škofijah (Bamako, Kayes, San, Segou in Sikasso) smo podprli: redno izobraževanje in delo katehistov ter redno delovanje škofije; poleg tega smo v petih krajih pomagali pri izgradnji in obnovi cerkva in kapel, pri nakupu glasbenih instrumentov in namestitvi sončnih celic v eni od sestrskih skupnosti.
MAVRETANIJA – v škofiji Nauchakchott smo podprli redno delovanje škofije.
Del sredstev iz nabirke je bil namenjen za Misijonske ustanove v Rimu in sicer za tajništvo Papeških misijonskih družb in ustanovo Domus Missionalis, ki podpira izobraževanje duhovnikov in redovnic iz misijonskih krajev.


Kdo se lahko udeleži Alfe?
V Alfi ste dobrodošli vsi, ki iščete odgovore na življenjska vprašanja, tisti, ki imate pomisleke glede Boga in krščanstva, želite odkriti občestvo Cerkve in morda postati njegov živi del, tisti, ki le občasno zahajate v cerkev in želite zaživeti na novo ter najti oseben stik z Bogom, tisti, ki želite poglobiti osnove krščanske vere.


BESEDA ŽIVEGA BOGA
Povej nam torej, kaj se ti zdi: Ali smemo dajati cesarju davek ali ne? « Jezus pa je spoznal njihovo hudobijo in rekel: »Kaj me preizkušate, hinavci? Pokažite mi davčni novec!« Dali so mu denarij. Nato jim je rekel: »Čigava sta ta podoba in napis? « Dejali so mu: »Cesarjeva.« Tedaj jim je rekel: »Dajte torej cesarju,
kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega.« (Mt 22,8–10)


V preteklem tednu smo se na pokopališču na Dolu poslovili od pokojnega Draga Alojza Šrenka, na pokopališču v Gabrskem pa od pokojne Franje Šprogar in Jožefa Kralja. Molimo za pokoj njihovih duš.