Oznanila za 16. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

»POJDITE SAMI ZASE NA SAMOTEN KRAJ«

Kaj nam v današnjem evangeliju sporoča Jezus? Apostoli so se po napornem misijonskem potovanju vrnili k njemu in mu pripovedovali o svojih uspehih. Jezus jih je na hitro zaustavil in jim rekel: »Pojdite sami zase v samoten kraj in se malo odpočijte!«
A mnoge ravno samota najbolj preganja. Večina pobegov je namreč
povezana s begom pred samim seboj, pred soočanjem s svojo praznino, pred življenjem, ki nima ne repa ne glave. Samota mnoge ubija, zato se zatečejo v bife ali v nakupovalno središče, da na tak način zapolnijo prosti čas, ki ga ne znajo izkoristiti in jih zato preganja.
To seveda ni nobena prava rešitev. Jezus je zato apostolom predlagal pobeg, ki jih bo pripeljal k njim samim, da bodo lahko naredili pregled svojega stanja, videli pozitivne stvari in tudi zgrešena dejanja. Zakaj je Jezus apostole ustavil sredi pogovora, ko so se hvalili s svojimi uspehi? Da bi jih postavil na realna tla, ker so svoje uspehe sprejemali kot opojno pijačo, ki te popelje v navidezni svet. Potrebno je počakati, da se čustva pomirijo, in potem delati pluse in minuse, ki bodo pokazali realno sliko dejanskega stanja.
Kaj nam torej Jezus predlaga? Da se zaustavimo, da počitnic ne vzamemo le kot priložnost za kratek pobeg na dopust, ki bo le kratkotrajen obliž, potem bo pa rana spet skelela. Ne potrebuje namreč počitka le telo, ampak še veliko bolj naša duša, ki je pogostokrat zanemarjena. Samota je namenjena celostnemu pregledu stanja in dobro premišljeni odločitvi, kako bomo svoje stanje popravili in se z dopusta vrnili čili na svojem telesu, duši in duhu. Takšna samota ni beg, ampak je priložnost, da se prepoznamo kot ljudje, ki so ustvarjeni po Božji podobi in sličnosti. Zato se je ne bojmo, ampak jo pogosto poiščimo in se spustimo v pogovor s samim seboj in z Bogom. (E. Mozetič)

MAŠNI NAMENI ŽUPNIJ Trbovlje – sv. Martin, Trbovlje – sv. Marija, Hrastnik in Dol pri Hrastniku

21. julij
16. NEDELJA MED LETOM, KRIŠTOFOVA
sv. Kamil, duhovnik
7.30 Hrastnik: za žive in rajne župljane
za + Rudija Vuga
za spreobrnjenje mladih in za zdravje vnukinje
9.00 Dol: za + Zdenko Meterc (obl.)
za + Jakoba in Marijo Žagar
10.30 Trbovlje – sv. Martin: za + Marjana Šinkovca (obl.), dva brata in sorodnike
za zdravje družine Vrisk in za srečno vožnjo

Ponedeljek, 22. 7.
sv. Marija Magdalena, svetopisemska žena
19.00 Trbovlje – sv. Marija: po namenu družine Jurušič

Torek, 23. 7.
sv. Brigita Švedska, redovnica
18.00 Dol: v zahvalo in priprošnjo Materi Božji ter za + župnika Franca Ornika
za + Leopolda Peklarja
18.40 Trbovlje – sv. Marija: molitev večernic
19.00 za + Slavka Slatinjeka (obl.) in starše Kukovič

Sreda, 24. 7.
sv. Krištof, mučenec
7.30 Hrastnik: za + Ano Jaklič
8.15 Turje: za + Igorja in Jožeta Pirnaverja (obl.) ter Martina in Marijo Završnik

Četrtek, 25. 7.
sv. Jakob, apostol
18.00 Hrastnik: za + Slavi Kuhar (8. dan)
za moža in vse sorodnike
18.30 Trbovlje – sv. Martin: molitev rožnega venca
19.00 za + Ani Repovž (30. dan)

Petek, 26. 7.
sv. Joahim in Ana, starša Device Marije
8.00 Trbovlje – sv. Martin: za + Ano in Leopolda Hribovška
na priprošnjo sv. Ane za blagoslov družine

Sobota, 27. 7.
sv. Gorazd, Kliment in drugi učenci sv. Cirila in Metoda
19.00 Trbovlje – sv. Marija: v zahvalo za Božje in Marijino varstvo
za Božjo pomoč pri življenjskih odločitvah

28. julij
17. NEDELJA MED LETOM
sv. Viktor I., papež
7.30 Hrastnik: za žive in rajne župljane
za zdravo pamet in blagoslov družine
10.00 Dol: za + Franca in Ano Hribšek ter Gričar Alojza
za + Berto Draksler in župnika Franca Ornika
10.30 Trbovlje – sv. Martin: za + Kristjana Marodi in Matevža Kahneta (obl.)
za + Milana Siršeta in Julijano Jamšek (obl.)
za + Martina Čopa

Kjer je za isti termin oznanjenih več mašnih namenov, so darovi za ostale namene oddani duhovniku, ki mašuje po teh namenih.

OBVESTILA

V JULIJU IN AVGUSTU JE SPREMENJEN URNIK NEDELJSKIH SV. MAŠ.
V župniji Trbovlje – sv. Marija je nedeljska sv. maša ob sobotah, ob 19.00, ob nedeljah pa sv. maše ni.
V župniji Hrastnik je ob nedeljah sv. maša ob 7.30.
V župniji Dol pri Hrastniku je ob nedeljah sv. maša ob 9.00.
V župniji Trbovlje – sv. Martin je ob nedeljah sv. maša ob 10.30.

Danes (21. 7.) obhajamo Krištofovo nedeljo. Skupaj se sv. Krištofu priporočamo za varno in srečno vožnjo. Po nedeljskih mašah bo blagoslov vozil. MIVA Slovenije se vam v imenu vseh misijonarjev zahvaljuje za vašo dosedanjo naklonjenost. Z vašimi darovi je MIVA Slovenije v letu 2023 podprla 9 projektov v skupni vrednosti 267.934,35 €. Tudi letos ste vabljeni, da ob blagoslovu v zahvalo za srečno prevožene kilometre darujete za nova vozila za naše misijonarje. Ob blagoslovu vsak lastnik avtomobila dobi nalepko in molitveni kartonček.

Lepo vabljeni na romanje v San Giovanni Rotondo z brati kapucini (29. 8. – 3. 9.). Program romanja je na oglasni deski, v tiskani obliki pa ga lahko dobite v zakristiji.

Hrastnik

Molitvena skupina »Otroci Brezmadežne« vabi v četrtek po sv. maši k molitveni uri.

Dol pri Hrastniku

Prihodnjo nedeljo, 28. 7., bomo praznovali Jakobovo nedeljo, zato bo sv. maša ob 10.00. Gospodinje prosimo za kruh in pecivo za pogostitev po sv. maši. Če je mogoče, prinesite dobrote v soboto do 9. ure ali nedeljo do 9. ure. Hvala.

Za čiščenje cerkve se zahvaljujemo vernikom iz okolice Črdenca in Slatnega, za prihodnji teden pa prosimo vernike iz Brdc. V petek, 26. 7. bomo ob 16.00 generalno čistili cerkev in okolico, zato prosimo za pomoč tudi ostale vasi. Hvala za vašo skrb za urejenost naše cerkve.


BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tedaj jim je rekel: »Pojdite sami zase v samoten kraj in se malo odpočijte!« Mnogo ljudi je namreč prihajalo in odhajalo, tako da še jesti niso utegnili. In odrinili so s čolnom sami zase v samoten kraj. Mnogi pa so jih videli, da odhajajo, in so jih prepoznali. Iz vseh mest so skupaj peš hiteli in prišli tja pred njimi. Ko se je Jezus izkrcal, je zagledal veliko množico. Zasmilili so se mu, ker so bili kakor ovce, ki nimajo pastirja, in jih je začel učiti mnogo stvari. (Mr 6,31–34)


Krištofova nedelja

Dragi bratje in sestre, danes obhajamo Krištofovo nedeljo, ko se zahvaljujemo za srečno prevožene kilometre, prósimo za blagoslov na naših poteh in zbiramo sredstva za misijonska prevozna sredstva. Lahko se vprašamo: ali avtomobili res spadajo med nujno pomoč za misijonarje, ali je nujna le hrana, zdravje, dom …? Kaj pa šola, cerkev in športna dvorana; traktorji, avtobusi, motorji in kolesa? Kaj od tega je zares nujno?
To vprašanje najprej stoji pred vsakim od nas, ki doma kopičimo razne predmete, pripomočke …, da, tudi hrano. Kaj od tega zares nujno potrebujem, kaj pa je le stvar velikih oči in navade. Iz prošenj in zahval misijonarjev in misijonark, ki vsako leto prihajajo kot odziv na našo akcijo MIVA, se jasno kaže, kako zelo potrebujejo vozila, ki so največkrat edina prevozna sredstva daleč naokoli. Uporabljajo jih pri svoji osnovni dejavnosti, to je pri oznanjevanju evangelija, in tudi za vsakovrstno pomoč ljudem v največjih stiskah.
Kot kristjani smo poklicani, da ne glede na to, kjer živimo in kakšne so naše finančne in materialne zmožnosti, pomagamo sočloveku. Pri tem so nam lahko velik vzgled prav misijonarji, ki pogosto v nemogočih razmerah širijo vero, vzgajajo, skrbijo za zdravje in osnovne življenjske potrebščine ljudi, ki to zares potrebujejo. Naj bo tudi naše življenje čim bolj pristno v službi bližnjemu, da bomo z življenjem pričevali za vero v Jezusa Kristusa. Naj nas Krištofova nedelja spodbudi tudi k dobrodelnosti: »Naš dar Boga slavi, za vse prevožene poti! (Krištofova nedelja – gradiva za bogoslužje 2023)


Ko po dolgem dnevu odhajaš v posteljo, je prav, da se veseliš, da legaš vanjo z namenom, da se boš resnično spočil. Prepustiš se dobrim Očetovim rokam. Priviješ s k blazini – ali k ženi – in se počutiš popolnoma varno. Tako lahko hvaležno in z veseljem pogledaš na današnji dan. Kakor si z veseljem doživljal dan, tako te veselje spremlja tudi v noč. Če v tem veselju in hvaležnosti zaspiš, se boš s temi prijetnimi občutki zjutraj tudi zbudil.
Prvi menihi so vedeli, da razpoloženje, v katerem zaspimo, prežema tudi naslednji dan. Prijetni občutki nam podarijo tudi lepe in vzpodbudne sanje, medtem ko se jeza in nezadovoljstvo izrazita v nemirnih sanjah. Vselej pojdi v posteljo vesel, pa te bo Bog zjutraj zbudil kot vedrega in hvaležnega človeka.


V preteklem tednu smo se na pokopališču v Gabrskem poslovili od pokojnega Leopolda Renka in Lidije Divjak, na pokopališču na Dolu pa od pokojne Slavi Kuhar in Pavline Kajič. Molimo za pokoj njihovih duš.