Duhovna misel za 13. navadno nedeljo

Za zakonce

Ali ste prepričani, da je zakonsko dejanje sveto dejanje? (spolni odnos)    Imate navado opraviti zakonsko dejanje tako, da se poprej znebite vsake sebičnosti? Imate navado odpravljati vsakršno vulgarnost in lahkotnost v zakonskem življenju? Ali vam je znano stališče Cerkve glede odgovornega očetovstva? Poznate naravne metode, ki upoštevajo ciklus rodnosti in ne skrunijo telesa in svetosti zakona? Ali imate duhovnega voditelja v težkih obdobjih? Imate prijateljstvo kakega pravega krščanskega para? Ali se zavedate, da zakon zahteva molitev, da ga je treba obnavljati vsak dan?

“Blagor tistim, ki delajo za mir, ker bodo postali božji otroci”

Imam navado delati razprtije, vnašati razdor, govoriti o napakah drugih? Sem doma nasilen? Ponižujem ljudi? Sem ljubosumen? Širim obrekovanje, sumničenja? Imam navado s črnogledostjo oteževati ozračje v svoji družini? Ali prelagam svoje težave, napetosti, črnogledosti na druge? Ali skušam ustvariti okrog sebe veselje, dajati luč in upanje? Ali gojim optimizem, ki izhaja iz vere? Sem graditelj družinske enotnosti, enotnosti v župniji, v svoji skupini? Če sem zanetil spore, sem pripravljen prispevati, da se spet vse popravi?

“Blagor tistim, ki so zaradi pravice preganjani, ker njihovo je nebeško kraljestvo”

Ali v vsaki stvari iščem božjo voljo? Znam božjo voljo, ko sem jo odkril, odločno posredovati naprej, pa naj stane, kolikor hoče? Ali sem sposoben kaj preterpeti za Kristusa, za zvestobo Njemu? Sem sposoben tudi s ponižanjem plačati za dobro stvar, za stvar vere? Sem pripravljen iz ljubezni do Kristusa trpeti tudi zasmeh?  Oznanjam v svojem okolju Kristusa s svojo vero in svojimi deli? Sem se kdaj sramoval Kristusa? Sem bil strahopeten?