Duhovna misel za 3. postno nedeljo

Želje mesa

Brat je spraševal aba Agatona o nečistovanju. In ta mu je rekel: »Pojdi, vrzi svojo nemoč pred Boga in našel boš mir.« (Agaton 21)

Tudi menihi v puščavi so občutili svojo spolnost. Vendar niso bili pod vplivom boječe spolne morale, kakor mnogi kristjani vse do današnjih dni. S spolnostjo niso bili obsedeni, niti je niso odrivali ali zatirali. Vedeli so, da se spolni nagon vedno znova lahko prebudi in da smo v nevarnosti, da bi nas pogojeval.

Naša domišljija nam nenehno slika pustolovščine, v katerih prešuštvujemo in osvajamo najprivlačnejše partnerje. Mnogih kristjanov je groza teh domišljijskih predstav in si o sebi takoj ustvarijo najslabše mnenje. Svojo spolnost skušajo zatreti. To pa povzroči, da o njej nenehno premišljujejo in postanejo obsedeni z njo ter se nato vtikajo v slabosti spolnosti drugih.

Aba Agaton nam nakaže drugo pot. Treba je preprosto vreči pred Boga svojo nemoč, da bi obvladali spolni nagon. Tako nas ne bo on obvladal. Ne smemo si očitati, ker mu ne pridemo do živega. Ne smemo si s stisnjenimi zobmi dopovedovati, da ga moramo popolnoma obvladati. Spolnost je del nas samih in se bo vedno znova oglašala. To je treba upoštevati. Ni pa se nam treba kar naprej vrteti okoli nje, ampak jo sprejmemo kot dejstvo in Bogu darujemo svojo nezmožnost. To nam bo prineslo mir, ki ga skušnjave ne bodo skalile, ker se jih ne bomo bali, ampak jih bomo pred Bogom preprosto sprejeli kot del življenja. Mogoče je, da se bo spolnost celo pomirila. Če se proti njej ne bomo nenehno borili, bo sama ponudila premirje. To je pot osvoboditve.

MOLITEV
O, moj Bog,
če te ljubim, me to nič ne stane.
Če te posedujem, mi nič ne manjka.
Če si z menoj, zame ni osamljenosti.
Če nisem ločena od tebe, zame ni izgnanstva.
Če me ne boš zavrgel izpred svojega obličja,
ne bom nikoli brez upanja.
Če mi ne boš odtegnil svojega Duha,
ne bom nikoli brez ljubezni.
Če boš k meni nagnil svoje obličje,
ne bom poznala tesnobe.
Če me boš hranil s svojim telesom,
ne bom poznala smrti.
Če se mi boš razodel, se bom zbudila v svetlobi.
Če se bo tvoja roka dotaknila moje duše,
se bom razcvetela v večnem veselju.