Duhovna misel za nedeljo svete družine

PASTIRSKO PISMO SLOVENSKIH ŠKOFOV OB ZAČETKU PREDSEDOVANJA REPUBLIKE SLOVENIJE EVROPSKI UNIJI

S predsedovanjem Svetu Evropske unije prevzema naša država tako pomembno nalogo, kakor je naš narod še ni imel v vsej svoji zgodovini. Slovenija bo vodila zvezo 27 evropskih držav, združenih v Evropski uniji. S tem pismom bi vas radi na to opozorili in vas povabili, da skupaj podpremo vlado, da bo to nalogo, ki jo opravlja v imenu nas vseh, tudi primerno, dostojno in uspešno opravila.

Ko smo se pred leti odločali za vstop v Evropsko unijo, je vodstvo Katoliške Cerkve na Slovenskem pridružitev podprlo. Prav tako tudi danes podpiramo prevzem najvišje odgovornosti v Uniji.
Evropski narodi se niso začeli združevati samo iz gospodarskih, temveč tudi iz moralnih razlogov. Iz Evrope, kjer sta se v 20. stoletju zanetili dve svetovni vojni in povzročili neizmerno veliko gorja, so po letu 1945 hoteli narediti prostor miru, sodelovanja, svobode, blaginje, družbene solidarnosti in spoštovanja človekovih pravic. Zavzemanje za temeljne vrednote ni nikoli pojenjalo, ampak se je krepilo, o čemer priča tudi ravnokar sprejeta Lizbonska pogodba. Slovenija bo med predsedovanjem Uniji morala biti pozorna na temeljne vrednote in jih pospeševati predvsem na tistih področjih v naši soseščini in na svetu, kjer sta mir in spoštovanje človekovih pravic posebno ogrožena. Opozarjati bo morala tudi na skrb za zdravo okolje, saj klimatske spremembe to od nas nemudoma terjajo.

Predsedovanje Evropski uniji je ugodna priložnost, da dvignemo svoj pogled nad notranje težave, ki jih imamo z našim sožitjem, in razširimo svoja obzorja. V času predsedovanja smo povabljeni k čutenju in mišljenju po evropsko, kar pomeni krepitev ne samo slovenske temveč tudi evropske zavesti. Tedaj bomo videli, koliko smo ujeti v preteklost, ki hromi naš razvoj in omejuje našo svobodo. Katoličani v nam primerljivih evropskih državah uživajo večje spoštovanje svoje vere in Cerkve ter imajo več možnosti za izpolnjevanje svojega poslanstva. Laiški verniki so v drugih Cerkvah bolj zavedni in pogumni. Katoliški starši so si v državah Evropske unije izbojevali večje spoštovanje pravice, da v svoji veri vzgajajo svoje otroke in da jim tudi šola – javna ali zasebna – pri tem prihaja naproti.

Dragi bratje in sestre, naloga v prihodnjih šestih mesecih, pred katero se nahaja slovenska vlada in mi vsi, zasluži, da se je zavedamo ter da z molitvijo in solidarnostjo podpremo vse, ki bodo v prvi vrsti nosili tovrstno odgovornost. Evropa je kot zibelka sodobnega humanizma, spoštovanja človekovega dostojanstva in človekovih pravic nosilka upanja za prenekaterega prebivalca našega planeta. Več upanja in zaupanja pa potrebujemo tudi sami Evropejci. Samo če bosta gospodarska uspešnost in politična tekmovalnost podrejeni višjim človeškim vrednotam medsebojnega spoštovanja, solidarnosti, resnice, pravičnosti, dialoga, ljubezni in miru, bomo Evropejci imeli veselje do življenja in bomo z zaupanjem gledali v prihodnost. Naj sveti zavetniki Evrope – sveti Benedikt, sveta brata Ciril in Metod, sveta Brigita Švedska in sveta Edith Stein -, ki so s svojim življenjem, delom in trpljenjem pričevali za vero, upanje in ljubezen, prosijo za nas!
                                vaši škofje

MISEL

Začetek novega leta – božična osmina – Marija, Božja mati – dan miru. Koliko različnih razlogov za praznovanje. To ni le prvi dan v letu, ampak 365 dni hoje s Kristusom: zazrti bomo vanj, on nas bo opazoval kot otrok, ki gleda na svet s srcem Boga in z očmi matere, ki ga je rodila za zemeljsko bivanje.
                                vaš župnik