Marjeta Ogrska, 18. januar

Marjeta Ogrska (1242 – 1270), god: 18. januar

Marjetin oče je bil ogrski kralj Bela IV., njena mati pa je bila bizantinska princesa in je prišla s cesarskega dvora v Carigrad. Že v četrtem letu starosti je Marjeto izročil v vzgojo dominikankam v Vezspremu. Ko ji je bilo deset let, je prišla v samostan na Donavi blizu Budimpešte, ki ga je dal zgraditi kralj Bela, kjer je ostala do svoje smrti.
Marjeta se je z vsem srcem oklenila redovniškega življenja. Izprosila si je dovoljenje, da je smela že z dvanajstimi leti napraviti redovne zaobljube. Ko se je razcvetela so ji ponudili spregled zaobljub, če se hoče poročiti s poljskim princem Boleslavom ali neapeljsko-sicilskim kraljem Karlom. Oba je gladko zavrnila.
Moč za življenje je črpala iz evharistične daritve, zlasti iz sv. obhajila, čeprav ga je po tedanji navadi smela prejemati le nekajkrat na leto. Na obhajilo se je pripravljala z bedenjem in postom. Rada je premišljevala, kar je prebrala iz Svetega pisma. Postala je Božji otrok, ki že na zemlji čaka, kdaj jo večni Oče pokliče k sebi.