Oznanila za teden od 10.7. do 23.7.

V rokah imate dvojno številko župnijskega lista za počitniški mesec julij. Naj bo v prijetno lahko poletno branje in za spremljanje župnijskega dogajanja.

Najprej se želim prisrčno zahvaliti vsem, ki ste se mi oglasili na dan mojega godovnega dne ali mi kako drugače izrazili svoja lepa voščila. Hvaležen sem vsem, ki spremljate moje delo in se ga veselite. Veselim se tudi vseh, ki mi pridete naproti s pametnimi predlogi in dobrimi nameni. Vsekakor pa posebej v srcu in v molitvi nosim pred Gospoda tudi tistih nekaj, ki mislijo, da je njihova najvažnejše naloga razdirati naše lepo občestvo. Mnogi se jezite nanje. A pravim nam: Ubogi na duhu in v duši! Razumimo. Sprejemajmo. Pozabljajmo.

Lepo se ob koncu oratorijskega tedna zahvalim vsem animatorjem, ki so poskrbeli za duhovno bogat teden, hvala vsem udeležencem in staršem za spodbude.

Ker se mnogi v tem času odpravljate na počitnice in tudi ob nedeljah radi kam poromate, bo izjemoma v poletnih dveh mesecih sobotna večerna nedeljska sveta maša ob nedeljah pa večinoma le ena. Če želite biti pri sveti maši ob drugih urah, je v sosednjih župnijah dovolj možnosti za to.

Petrovče
Osrednja slovesnost naše škofije ob stoletnici Fatime bo v baziliki Marijinega obiskanja v Petrovčah v soboto, 15. julija, ob 10. uri. V kolikor bo dovolj prijav bo organiziran avtobusni prevoz. Prijave zbira Miha Hild.

Duhovnikov dopust
Že Jezusovo naročilo učencem: »Pojdite sami zase na samoten kraj in se nekoliko odpočijte!«, te dni tudi nas duhovnike vabi k oddihu, k čemur vedno spodbujajo tudi naši škofje. Tudi Papež Frančišek je na to temo dejal: »Človek, ki dela, bi si moral vzeti čas za počitek, da preživi nekaj časa z družino, da uživa življenje, za branje, poslušanje glasbe, ukvarjanje s športom. Kadar delo ne daje prostora za zdravo preživljanje prostega časa, za krepčilni počitek, potem zasužnjuje delavca.«
V tem smislu si bom tudi sam vzel nekaj dni dopusta, zato se v času moje odsotnosti za zelo nujne zadeve, ali v primeru krščanskega pogreba, obrnite na gospoda Franca Ornika, župnika na Dolu in Hrastniku (njegov kontakt: 031 640 328).

Krištofova nedelja – 23. julij
V nedeljo, 23. julija, bomo obhajali Krištofovo nedeljo in na priprošnjo sv. Krištofa blagoslavljali vozila. Blagoslov avtomobilov bo vsakokrat po sveti maši. Kljub počitniškemu času pa bodo svete maše ob Krištofovi nedelji v soboto zvečer, v nedeljo pri sveti Mariji ob 10. uri ter tudi pri sv. Katarini. Izkoristite priložnost za bogoslužje in blagoslov. S svojimi darovi v zahvalo za vse varno prevožene kilometre, darujte svoj dar za nakup misijonskih vozil.

Kakšna je primerna obleka za v cerkev
v poletnih dneh opažam, da nekateri ali bolje rečene nekatere, prihajajo v cerkev oblečeni, kot da so na plaži. Na to ste me nekateri že opozorili. Čeprav se moramo izogibati grdih navad, da je bogoslužje priložnost za opazovanje mode, pa so vsekakor tukaj na mestu vaša opažanja. Zato v razmislek nekaj navodil, ki jih najdemo na spletnih straneh tednika Družina.
Kakor vemo, kaj je primerno za v gledališče, v službo ali za bazen, imamo tudi predstavo o tem, kaj obleči za v cerkev. Vendar se v tem tudi precej razlikujemo. V številnih cerkvah, bomo zasledili dve oznaki: moškega, ki naj ne bo v majici brez rokavov ali v kratkih hlačah, in žensko, ki prav tako naj ne bo v majici brez rokavov ali v kratkem krilu. V cerkev naj bi prišli oblečeni praznično nekoliko bolj urejeni kakor za v službo, pa vseeno manj kakor za koncert. Veliko elektronskega črnila je porabljenega tudi za dolžino kril, a so bontonisti soglasni: naj ne bodo nad koleni tudi, ko sedemo. Če smo v precepu, kakšen izrez je še primeren, pa imejmo pred očmi splošno priporočilo: klasično in spodobno. Tudi nevpadljivo ličenje kot del prazničnega videza je primerno. Primerno oblačilo za moškega sta suknjič in srajca, tudi kravata se v nedeljo spodobi, še zlasti na praznično nedeljo. Moški v cerkvi nikoli nimajo pokritih glav, ženske si pokrivalo lahko privoščijo; pred nekaj desetletji pa je bilo to še obvezno.

V cerkvi niso primerne majice s provokativnimi napisi. Podoben je tudi odgovor na vprašanje o supergah, ki kukajo tudi izpod ministrantskih oblek. Fantom te starosti se zdijo superge najboljše obuvalo. Poleg tega je čevlje za dečke težko najti v prodajalnah; o tem vedo več povedati starši, ki skušajo slovesno obleči fanta za prvo obhajilo. Besedo o tem, kaj sodi v cerkev, dajmo najprej staršem, ki se trudijo iskati skupni jezik z mladostnikom v času upiranja vsemu konvencionalnemu.
Na splošno velja, da smo oblečeni okusno, izogibamo se izzivalnemu.