Oznanila za teden od 26.12. do 1.1.

Nabirka: Prejšnjo nedeljo ste darovali pri sv. Martinu 341,61 € in pri sv. Katarini 61,71 €. Skupaj 403,32 €. Ker je bila ta nedelja tudi kvatrna, je nabirka namenjena za bogoslovje v Mariboru. Bog povrni!

Adventna priprava na božič: Spokorno bogoslužje, ki je bilo v župnijski cerkvi 17. 12., je pokazalo, da je veliko župljanov vzelo pripravo na božič zelo resno. Mislim, da smo lahko marsikateri župniji v Sloveniji za vzor. Vzemite to pisanje za vzpodbudo, da bomo v zakramentu sprave in vredni udeležbi pri sveti evharistiji vselej pripravljeni na Gospodov prihod. Izraz veselja zaradi Gospoda v naših srcih je lahko najučinkovitejše sredstvo za oznanjevanje evangelija.

Zahvala: Hvala vsem, ki ste sodelovali pri čiščenju cerkve in postavljanju jaslic.

Betlehemska luč: Sveče bodo na voljo v Martinovem kotu. Cena je 2,5 €. Betlehemsko luč lahko prižgete pred daritvenim oltarjem. Pri sv. Katarini lahko dobite sveče pri Katarini Jager in jih prižgete pred daritvenim oltarjem.

Božična osmina: Božični praznik ne obhajamo samo na božič, ampak se podaljša v božično osmino do novega leta, ko obhajamo praznik Božje matere Marije. Kdor lahko, naj se v tem času udeleži svete maše. Ker predvidevamo, da ne bo pretiranega navala, bodo v tem času svete maše v cerkvi za praznik svetega Štefana in za praznik Božje matere Marije.

Blagoslov konj: Na praznik prvega mučenca, svetega Štefana, bo pred cerkvijo sv. Katarine, po sveti maši, blagoslov konj. Blagoslov bo na podlagi dogovora med župnijo Trbovlje-sv. Martin, Prosvetnim društvom Čeče in Konjeniškim društvom Trbovlje.

Koledniki: Od torka, 27. 12. naprej, bodo po župniji, v okviru Trikraljevske akcije, hodili koledniki in na vaših domovih zbirali denar za misijonske dežele. Kdor želi sprejeti kolednike, naj se takoj prijavi v Martinovem kotu ali se dogovori za obisk z zakoncema Rovšek, Bojanom Rusom ali Jožico Kreže.

Božični blagoslov domov: Po božiču bom blagoslavljal domove v naši župniji. Tisti, ki ste se prijavili za blagoslov lansko leto, ste že na seznamu. Kdor se lani ni prijavil, pa želi blagoslov, naj mi to sporoči osebno ali preko sodobnih telekomunikacijskih sredstev. Preden vas bom obiskal vas bom poklical, da se dogovorimo za čas obiska.

Pomen blagoslova: V zadnjih letih smo priče nenavadnemu pojavu, da strmo upada udeležba pri zakramentalnem življenju, posebej še obisk svete maše in prejem zakramenta sprave, po drugi strani pa smo priče »hiperinflaciji« blagoslovov. Marsikje se npr. pri blagoslovu motorjev zbere na tisoče ljudi. Glede na to, da je versko stanje v Sloveniji, kljub množičnim blagoslovom na zelo nizki stopnji, lahko sklepamo, da je pojav blagoslovov bolj izraz ostanka tradicije, ki meji že na vraževerje, kot pa izraz osebne povezanosti z Bogom. Blagoslov dobi pravi pomeni takrat, ko z vero in zaupanjem izročamo v Božje roke samega sebe, druge ljudi in različne stvari, ki jih potrebujemo za življenje. Težko pa je računati na Božji blagoslov, če ne živimo v osebni povezanosti z Bogom v zakramentalnem življenju Cerkve. Množičnost je lahko velika skušnjava za Cerkev, ker je lahko bolj izraz trenutnega zadovoljevanja čustvenih potreb, kot pa osebne pripadnosti Kristusu.

Adventna akcija otrok: Otroci naj zbrane darove prinesejo v cerkev k jaslicam, na dan Gospodovega razglašenja, k večerni sveti maši.
Blagoslov otrok: Na praznik Jezusovega krsta, v nedeljo 8. 1., bo med sveto mašo blagoslov otrok.

Verouk: Z rednim veroukom pričnemo v ponedeljek, 9. 1. 2012.