Duhovna misel za 18. navadno nedeljo

Janez Marija Vianej

“Daj mi tukaj na pladnju glavo Janeza Krstnika”. Kralj se je razžalostil, toda zaradi prisege in gostov jo je ukazal dati.

V trenutku krize ni dovolj, da človek zaupa samemu sebi niti ni priporočljivo dati prosto pot svoji jezi, ampak je treba vztrajati in biti potrpežljiv. To pa ne zato, ker bi vztrajnost in potrpežljivost bili boljši rešitvi od pogumnih dejanj in samozaupanja, ampak predvsem zato, ker resničen svet ni idealen, podoben je mozaiku, ki ga sestavljajo koščki, ki se ločijo med seboj po velikosti, barvi, debelini in materialu. Sem le eden od koščkov, ki potrpežljivo vztraja na svojem mestu, saj se zaveda, da mora biti tam, sicer mozaik ne bi bil celota.

Potrpežljivosti zato ne smemo enačiti s sprejemanjem dejstev. Tomaž Akvinski je zapisal: “Potrpežljivost ni v tem, da ne vidimo težav, ampak da nas težave ne spravijo v žalost!” Biti potrpežljiv pomeni: zaradi nepopolnosti in različnih ran, ki jih najdemo med različnimi dobrimi stvarmi, si ne dovolimo vzeti poguma, da ne bi vztrajali na svoji poti.