Duhovna misel za 28. nedeljo med letom

»Ti si moje zavetje, moje vse v deželi živih« (Ps 142, 6)
Danes, na 28. nedeljo med letom, sklepamo teden za življenje, ki je od minule nedelje pa do danes potekal pod geslom: »Ti si moje zavetje, moje vse v deželi živih« (Ps 142, 6).
Svoje razmišljanje ob tednu za življenje je zapisala s. Maria C. Palmisano. Poudarke njenega razmišljanja objavljam v naslednjih vrsticah, vam pa želim obilo lepega in duhovnega ter srčnega veselja v vsakdanjem življenju.
Vaš župnik

RAZMIŠLJANJE OB TEDNU ZA ŽIVLJENJE
Obličje mlade žene, na katerem je nakazana bolečina, in beseda iz Ps 142,6 nas spremljata v letošnjem Tednu za življenje in nas vabita k razmišljanju. Veselje in upanje, tako kot bolečina in jok, zaznamujejo naše življenje; to je človeška izkušnja, izkušnja ljudstev in narodov tekom zgodovine do danes. O tem pričuje na poseben način Sveto pismo, ki nam razkriva različne vidike in odtenke človeškega trpljenja, a ne le človeškega, temveč tudi bolečino Boga, ki s človekom trpi, saj beremo pretresljive besede o Bogu pri preroku Jeremiju: »Moje oči točijo solze noč in dan in ne prenehajo! Kajti silna nesreča je zadela devico, hčer, moje ljudstvo, da, neozdravljiva rana!« (Jer 14,17). Bog ne le pozna bolečino in trpljenje ljudi, temveč z nami in za nas trpi – kot pravi tudi Izaija: »On je nosil naše trpljenje, si naložil naše bolečine« (Iz 53,4).
Ko želimo globlje razumeti dar našega življenja, se zavedamo, da ni ljubezni brez bolečine, ni pristnega prizadevanja za prijateljstvo, za vzgojo, za odnose brez potrebnega sprejetja našega deleža trpljenja. Letošnje geslo in podoba ob njem nas želi popeljati do tiste globine, kjer lahko kot ta žena tudi mi odkrijemo, da je v bolečini vabilo, klic, da bi globlje srečali Njega, Gospoda, ki z nami deli vse trenutke življenja in trpljenja in s svojo navzočnostjo omogoča, da se tudi nam globlje odpira notranji pogled in odkrivamo, da je sredi trpljenja že vstajenje. V psalmu, »Ti si moje zavetje, moje vse v deželi živih«, je Cerkev prepoznala Kristusov klic, ko je sredi trpljenja za nas molil in se tako povezal z vso zgodovino bolečin, pričakovanj in hrepenenj svojega naroda in vseh ljudi, vseh trpečih, vseh časov do nas danes.
                                                       s. Maria Carmela Palmisano, biblicistka