Duhovna misel za 3. velikonočno nedeljo

Velika Kristusova kateheza o zakramentu odpuščanja

“Ko je bil še daleč, ga je oče zagledal.”

Pričakova si ga. Vedno čakaš na nas, grešnike. Tvoje oči nas nikoli ne zapustijo, ker je tvoje srce vedno z nami. Šteješ naše korake, ko se vračamo. Z očmi opogumljaš vsak korak do Tebe. Tudi lajšaš ga.
Lahko bi se naredil odsotnega, prizadetega, užaljenega očeta, ki želi povračilo. Ti pa si pozabil na vse. Čakaš… Pripravljaš srečanje. Si nežnost. Pozabljaš. Samo ljubiš. Nikoli ne zahtevaš plačila. Niso že zadostno plačilo grenkoba, osamljenost, grdobija?

“Ves ganjen je pritekel sinu naproti.”     Ganjen.     Zakaj?

Ker si je sin v svoji sebičnosti napravil toliko gorja, da je čutil potrebo po vrntvi. Greh je trpljenje in Ti čutiš to trpljenje. Oče trpi z bolnim otrokom. Oče na svoji koži doživlja trpljenje lastnega sina. Tako si spoštljiv do grešnika. Hitiš mu naproti. Izgubiš svoje očetovsko dostojanstvo. Tvoje srce ne upošteva nobenega zakona obnašanja. V tem teku je vsa spontanost Tvoje ljubezni. Tečeš, ne čakaš. Tečeš. Postal si otrok, skoraj smešno otročji.
Oče, tvoje ljubezni ne bom mogel nikoli meriti s svojo mero.

“Ga objel.”

Očetova ljubezen je opisana tako živo, da bolje ne bi mogla biti izražena. Nikakršnega zadržka ni v izrazu ljubezni, znamenju, ki je silovito. Jezus nas uči nekaj nezaslišanega, nedoumljivega. Oče goreče ljubi grešnika. Kaj bi težave, nerazumevanje, boj, ko je nekaj zagotovo: Bog me ne ljubi po tem, koliko sem vreden, Bog me ljubi in pika! Ljubi me z gorečo ljubeznijo. Pozna samo ljubezen, ljubezen, ki gre preko mojega greha, moje zatajitve Boga. Kakšen zločin, če ne verjamem v Tvojo ljubezen! Res nezaslišano, če mislim bolj na svojo krivdo kot na Tvoje neskončno usmiljenje.

“In ga poljubil”.

Znamenje popolnega odpuščanja, popolnega čustva, popolne ljubezni. S poljubom poveš vse, brez besede. Poljubiš, da poponoma zbrišeš preteklost. Oče, lahko zagrešim še tako velik zločin (ta revež je s svojo nespametjo uničil premoženje, potem pa se z blatom mazal od nog do glaveI). Toda nobeden zločin ni tako velik, da bi zaustavil Tvojo Ljubezen. Nasprotno, večji je zločin, več nežnosti in odpuščanja se zdi, da premoreš.