Duhovna misel za cvetno nedeljo

Gospod, tvoj križ ni bil zadnja postaja in ne najpomembnejše sporočilo. Prazen grob in pozdrav: “Mir vam bodi!” je bistvo oznanila veselja. Pomagaj nam doumeti, da imamo razlog veselja – neminljivega veselja. Utrdi v nas preko svojega križa in vstajenja upanje večnega življenja.                         

Polona Malovrh

VELIKI VELIKI PETEK

Gospod je po judovskem koledarju umrl na petek, po prvi pomladanski polni luni. Obredi velikega petka izražajo stisko, tesnobo, hkrati pa zaupanje v Očetovo odrešujočo ljubezen. Ta stiska se kaže v praznem neokrašenem svetišču.

Povabljeni smo k čaščenju križa, ki ga duhovnik trikrat vzdigne in zapoje “Glejte les križa, na katerem je zveličanje sveta viselo. (odgovorimo) Pridite molimo”.

Pred križem molijo, jokajo trpeči. Katera noč stiske bi ne bila njegova noč? Katere solze niso posvečene z njegovimi… Pred njim kleče otroci, ker jih je ljubil. Pred njim stojijo starejši, ker nimajo pred seboj ničesar več, razen, da umrejo. Molče klečijo pred njim osamljeni, kajti On je bil najbolj osamljen in je takrat posvetil ljubezen do osamljenih. Pred Njim kleče modrijani in učenjaki, da spoznajo in se nauče kako ničeva je vsa modrost, ako ne izgoreva iz ljubezni.

VELIKA SOBOTA

Velika sobota je dan Jezusovega počitka v grobu. V cerkvi pripravimo božji grob in ob njem molimo. Ta dan je blagoslov velikonočnih jedil, ki nas spominjajo na smrt in vstajenje Jezusa Kristusa. Višek velikonočne sobote in cerkvenega leta je sobotna vigilija. VIGILIJO začnemo zvečer ob 20.00 – vabljeni.

a) Blagoslov sveče je poveličevanje tiste luči, ki je zasijala v razsvetljenje vsega sveta s Kristusovim vstajenjem.

b) Hvalnica velikonočni sveči, ki simbolizira Vstalega Kristusa. Od te sveče se svetloba razširja po vsem svetišču za vsakega kristjana, ki naj to svetlobo razširja naprej. 

c) Pri sveti maši že slavimo Kristusovo vstajenje. Spoznavamo zmago nad grehom in smrtjo, ki jo je pridobil Jezus s svojo smrtjo. To je noč, v kateri je Kristus zdrobil verige smrti in kot zmagovalec vstal od mrtvih. Nič nam ne koristi, da smo rojeni, ko bi ne imeli sreče biti odrešeni. O neprecenljiva izbira, za rešenje sužnja si daroval Sina … Vse to je povzeto v slovesni “aleluji”.

VELIKI ČETRTEK

– Zjutraj krizmena maša po stolnicah. Vabljeni k molitvi za duhovne poklice in vredno udeležbo pri sveti maši. Sveta maša ob 19.00, pri njej simbolični obred umivanja nog. Po maši molitev, ki jo vodijo skupine: 20.30 ministranti, 21.00-21.30 prenova in Karitas, 21.45-22.15 svetopisemska skupina.

VELIKI PETEK

– Ob 15.00 križev pot. Obredi se začnejo ob 19.00. Po obredu začetek devetdnevnice k Božjemu usmiljenju. Ob 21.00-21.30 molitev vodijo mladi, 21.45-22.15 zakonska skupina.

VELIKA SOBOTA

– Ob 7.00 blagoslov ognja, ob 9.00 izpostavitev Najsvetejšega. Molitveno bogoslužje oblikujejo člani molitvene skupine in ŽPS.  Blagoslov jedil bo ob 11., 13., 14., 15., 16. v župnijski cerkvi, ob 20.00 vigilija. Pri sv. Katarini bo blagoslov jedil ob11.00 in ob 15.00. Devetdnevnica bo ob 14.30.
   
VELIKA NOČ

– Ob 7.00 slovesna procesija, na čelu vstali Zveličar in Najsvetejše. Po procesiji družinski zajtrk z velikonočnimi jedili, molitvijo in blagoslovom.