Duhovna misel za Telovo

Telovo – Sveto Rešnje telo in Sveta Rešnja kri

2016-22-4V letu usmiljenja nas ta praznik še prav posebej nagovarja. Evharistična skrivnost, to je spomin Gospodove smrti in vstajenja, je središče vsega krščanskega življenja. Zato jo počastimo s posebnim praznikom. Posebno slavimo evharistično skrivnost na veliki četrtek zvečer. Ker pa je slavljenje povezano z velikim petkom, to je s premišljevanjem Kristusovega trpljenja in smrti, je nemogoče izkazati primerno veselje in hvaležnost, da je Bog stalno med nami.
Kristjani so že od prvih časov Kristusu, navzočem v Svetem Rešnjem telesu, izkazovali Božje češčenje v zvezi z udeleževanjem evharistične daritve in v zvezi s prejemanjem obhajila.
Posebno češčenje evharistije zunaj maše se je je začelo širiti v 11. stoletju. Na našem ozemlju pa v 13. stoletju.
Hvaležen sem sodelavcem v obeh župnijah, ki ste tako lepo pripravili vse potrebno za obhajanje letošnje slovesnosti. Pri sv. Mariji nam je bilo omogočeno, da smo po sveti daritvi  počastili Najsvetejše zunaj cerkve. V lepo okrašeni monštranci in pripravljenih oltarjih sem bil še posebej hvaležen za izkustvo na pogled fantov, ki so nas v procesiji opazovali, s tistim pomenljivim vprašujočim izrazom na obrazu.
V cerkvi sv. Martina nam je vreme sicer spremenilo prvotni plan in vse pripravljeno za procesijo zunaj. Smo pa s toliko večjim veseljem ob sodelovanju letošnjih prvoobhajank in prvoobhajancev to doživeli v cerkvi. Hvala vsem za sodelovanje pri bogoslužju, petju, ministriranju, pripravi in krašenju oltarjev za ta praznik.