Duhovna misel za Veliko noč

OB PRAZNEM GROBU !

“Ni vera temelj vstajenja, temveč vstajenje temelj vere.”  Aleluja!

Za tehničnega človeka tretjega tisočletja, človeka, ki vedno bolj preračunava preračunano, tehta pretehtano, meri izmerjeno,… zgolj zato, da bi morda še iztisnil nekaj, nekoliko, je PRAZEN GROB kakor naročen. Če veliko noč spremlja zapisana beseda, kraj – nov grob -, v katerega še niso nobenega položili, v katerega so položili Jezusovo mrtvo telo, katerega so zavarovali s skalo in stražo in dejstvo, da je prav ta grob bil čez tri dni prazen, ali niso to sami materialni dokazi za človeka tretjega tisočletja, da prebudijo v nas zanimanje, začudenje, vsaj razmišljanje o tem, kaj se je pravzaprav takrat zgodilo?

Ni potrebno naše naprezanje, iskanje dokazov,… samo ustaviti se ob praznem grobu in dopustiti, da se prebudi v naših globinah začudenje, se naredi prostor za nekaj, kar presega človeka, samo dopustiti, torej sprostiti ovire, odpraviti blokade prav za to, kar je položeno v temelje človeka. Res, da se to meri z drugimi merili, tehta z drugimi utežmi,… toda se meri, se tehta, se preverja. Zanimivo je le, da kljub temu, da je mogoče preveriti eno in drugo, je človeku tretjega tisočletja bolj zanimivo preverjati in tehtati samo materialno, kakor, da mu za drugo področje zmanjkuje moči, oziroma, kakor da ni to področje zanimivo. Pa je vendar veliko bolj lastno človeku prav to drugo, saj po tem je drugačen od materialnih dobrin.

Spoštovani človek tretjega tisočletja! Prav dejstvo praznega groba te bo kljub vsemu nagovorilo, ti prišlo naproti, ti pomagalo najti pot k samemu sebi, ti dalo tako materialne dokaze kakor tiste druge dokaze, da si res samo človek, vendar si kot človek dragocen, tako dragocen, da je celo Bog umrl zate, se ti daroval, torej prestregel vse, kar je bilo uničujoče zate. Ti, človek, si kljub vsemu tempelj Svetega Duha. Si živo svetišče miru, ljubezni, darovanja, odpuščanja, potrpljenja, podarjanja…

Vse to je kakor neodkopan zaklad prav v sijaju praznega groba. Kako malo je potrebno, ker nimaš časa, možnosti, niti tako visoko razvitih tehničnih sredstev, da prideš do vere, se posluži preprostega dejstva: sprejmi prazen grob in vera ti bo podarjena.