Oznanila za dni od 27.5. do 16.6.

Aktualno dogajanje

PROŠNJI DNEVI
Tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda obhajamo prošnje dneve na naših podružnicah, ki so tesno povezane s kmečkim delom. Tako bomo s procesijo okrog cerkve, ki je kot uvod v bogoslužje, med prepevanjem litanij vseh svetnikov prosili za blagoslov in rodovitnost polj, za blagoslov človeškega dela, za varstvo pred ujmami in za lepo vreme ter dobro letino.

Na praznik Gospodovega vnebohoda bo sveta maša dopoldne in zvečer.

V ponedeljek, 4. junija, molitvena skupina Otroci Brezmadežne obhaja obl. ustanovitve. Ob tej priložnosti bosta na obisku g. Franc Rataj in s. Rozalija.

OBISK BOLNIKOV – ob prvem petku meseca junija,bom obiskal naše bolnike po župniji.

MAŠA V ČAST SV. PRIMOŽU IN FELICIJANU
9. junija, letos bo to na binkoštno nedeljo, cerkev obhaja god sv. Primoža in Felicijana. Oltar teh dveh mučencev, ki sta svoje mučeništvo pretrpela v letu 286, je pri nas postavljen v cerkvi sv. Marka. Zato bo sobotna maša, 8. junija, ob 10. uri v čas sv. Primožu in Felicijanu v omenjeni cerkvi.

BINKOŠTNI PRAZNIK
S slovesnim praznikom binkošti, ki ga bomo praznovali v nedeljo, 9. junija, bomo v Katoliški cerkvi sklenili velikonočni čas. Praznik obhajamo 50 dni po veliki noči in je praznik prihoda Svetega Duha, ker je na ta dan po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh. Iz svetopisemskega besedila izhaja pomen delovanja Svetega Duha v Cerkvi in življenju krščanske skupnosti, saj je on dejavno navzoč ob sprejemanju odločitev, izbira oznanjevalce ter jih vodi. Začetki Cerkve so po Apostolskih delih v tesni povezanosti s prihodom Svetega Duha.
Beseda binkošti izhaja iz nemškega jezika (Pfingsten iz ‘der fünfzigste Tag’ (petdeseti dan)), pojem pa izhaja iz grške besede pentekoste’ (hemera), kar pomeni petdeseti (dan). Po binkoštih se v Katoliški Cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa. Velikonočno svečo v cerkvah z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu, duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo liturgična oblačila v zeleni barvi (vir: rkc.si).
Na binkoštni ponedeljek se bomo zbrali v cerkvi sv. Marije, kjer je dan po binkoštnem prazniku tudi spomin patrone tega svetišča – Marije Matere Cerkve, kateri je cerkev posvečena. Slovesna sv. maša ob sodelovanju naših zborov in bogoslužnih sodelavcev bo zvečer ob 19.uri. Že sedaj se zahvaljujem vsem, ki boste kaj pripravili in darovali za bratsko druženje po bogoslužju.

VIDOVO ROMANJE
V soboto, 15. junija, bo tradicionalno in zaobljubljeno Vidovo peš romanje na sveto Planino. Začetek poti bo pri podružnici sv. Lenarta na Vrheh ob 10. uri. Ob 11. uri bo sveta maša na sveti Planini. Povabljeni tudi ostali naši farani in ljudje dobre volje.

PTUJSKA GORA
22. junija ste vabljeni na romanje na Ptujsko Goro. Odhod bo ob 7. uri izpred cerkve sv. Martina. Romarska maša bo ob 10. uri, po maši še postanek v cerkvi ali bližnji okolici. Sledi pot do Vidma pri Ptuju, kjer si bomo še pred kosilom ogledali minoritsko “podružnico” in župnijsko cerkev Sv. Vida ( je zraven gostilne) in nato sledi romarsko kosilo v gostišču Tri lipe.
Po kosilu bomo šli še na Ptuj. V krožni peš poti si bomo ogledali minoritski samostan, cerkev sv. Petra in Pavla in sv. Viktorina, zaključek romanja pa bo v vinski kleti. Pozno popoldan sledi pot domov!