Oznanila za teden od 11.6. do 17.6.

AKTUALNO DOGAJANJE

SEJA ŽPS
Jutri, v ponedeljek, 11. junija, po večerni sveti maši bo pri sv. Mariji seja medžupnijskega pastoralnega sveta.

VIDOVO ROMANJE
V soboto, 16. junija, bo tradicionalno in zaobljubljeno Vidovo peš romanje na sveto Planino. Začetek poti bo pri podružnici sv. Lenarta na Vrheh ob 10. uri. Ob 11. uri bo sveta maša na sveti Planini. Vabljeni tudi ostali naši farani in ljudje dobre volje.

Gremo na potep
V soboto, 23. junija, bo »župnijsko potepanje« po slovenski Istri. Več informacij in podrobnosti v naslednjem župnijskem listu.

»Zakmašna obleka«
Ker so pred nami že vroči dnevi, dovolite da ponovimo nekaj pomembnih poudarkov.
Najprej prošnja vsem, »vrataricam«, ki skrbno zapirajo glavna vhodna vrata v cerkvah, da je v poletnem času potrebno poskrbeti za prezračevanje zlasti med sveto mašo. Kogar to moti, ali se mu zdi, da ga nervira prepih, naj izkoristi mesto na stranskih klopeh, pri sv. Martinu pa v stranski kapeli.
Naslednje poudarke pa velja glede »poletne« obleke v cerkvi. Kakor vemo, kaj je primerno za v gledališče, v službo ali za bazen, imamo tudi predstavo o tem, kaj obleči za v cerkev. Vendar se v tem tudi precej razlikujemo. Zato si velja priklicati v spomin da v cerkvi: moški, naj ne bo v majici brez rokavov ali v kratkih hlačah, in ženska, ki naj ne bo v majici brez rokavov ali v kratkem krilu.
Ramena torej vedno pokrita, kar je dostojno in tudi higiensko primernejše. V cerkev naj bi prišli oblečeni praznično nekoliko bolj urejeni kakor za v službo, pa vseeno manj kakor za koncert. Prosim, da si krepko pisani odstavek še posebej dobro zapomnite.

OSEBNO IMENOVANJE
Papež Frančišek je na predlog Državnega tajništva v Vatikanu našemu rojaku dr. Matjažu Roterju, ki v tem času opravlja službo tajnika Apostolske nunciature v Kolumbiji, podelil častni naziv papeškega kaplana – monsinjor.
Imenovanje mu je v torek, 5. junija, na slovesnosti na nunciaturi v Bogoti, v navzočnosti nekaterih odličnih gostov in sodelavcev papeškega diplomatskega predstavništva, podelil apostolski nuncij v Kolumbiji, msgr. Ettore Balestrero.
Kaj pomeni monsinjor?
Kaplan Njegove Svetosti oz. skrajšano Monsignor ali Monsinjor, je častni naziv duhovnikov, ki izhaja iz francoske besede »mon seigneur – moj gospod«.
Omenjen naziv je povezan z zaupanimi nalogami oz. službo, ki jo nekdo opravlja.
Zunanja znamenja za monsignorja je rdeč pas in rdeče pokrivalo, imenovano biret.
Veselimo se tega imenovanja tudi mi in g. monsignjorju dr. Matjažu Roterju, želimo blagoslova pri njegovem poslanstvu in vedno trdno povezanost z rimskih škofom in sveto Cerkvijo.
Monsignjorsko imenovanje (vir: družina.si)

NAPOVED NEKATERIH DOGODKOV:
• 24. junij 11.30: prvo sveto obhajilo pri sv. Katarini
• 24. junij 20.00: sv. maša za domovino in kresovanje v Retju
• oratorij za otroke: 2. – 7. julij