Oznanila za teden od 15.1. do 21.1.

AKTUALNI POUDARKI

Po prazniku in nedelji Jezusovega krsta začenjamo liturgični čas in nedelje med letom. Zaznamuje ga zelena liturgična barva, ki simbolizira upanje, naravo, stvarjenje…
Čas med letom bomo obhajali vse tja do sredine februarja, ko nastopi postni čas.
V tem času bomo pri nedeljskih bogoslužjih zopet razmišljali o mašnih znamenjih, simbolih in kretnjah pri bogoslužju.

V petek in soboto nadaljujemo z drugim krogom januarskih predavanj. Gostje bodo spregovorili o starših – »roparjih« izkušenj otrok, predstavljen pa nam bo tudi film o škofu Vovku.

POROČILO KOLEDOVANJA
Prav lepo se zahvaljujem vsem kolednikom in vsem, ki ste jih spremljali na njihovi poti, za pripravljenost, oznanilo veselega sporočila Jezusovega rojstva. Vsem, ki ste jih sprejeli, pa hvala za vaše darove. V letošnji trikraljevski akciji so koledniki obiskali okrog 190 družin. Zbrano je bilo 2.781 EUR, kar smo že oddali na misijonsko središče Slovenije. Bog povrni vsem.

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Tudi v letošnjem letu bomo skupaj kot župnija poromali. Tokrat na Poljsko. Pot nas bo med 23. in 26. majem 2018 vodila v Čenstohovo, Krakow, Auschwitz…
Turistična agencija Aritours je za nas pripravila ugodno ponudbo. Čimprej se odločite in prijavite za to enkratno romanje. Vzemite programski list.

Slika župnije za leto Gospodovo 2017
KRSTI: V minulem letu je bilo krščenih 20 otrok (leto prej 19), 13 dečkov in 7 deklic. Iz cerkvenega zakona 7, iz izvenzakonskih skupnosti 13.

Krst je prvi in najpotrebnejši zakrament, brez katerega se redno nihče ne more zveličati. Cerkev krščuje otroke, ker zaupa staršem, da jih bodo krščansko vzgajali, kar pri krstu obljubijo.

POROKE: Cerkveni zakon sta sklenila 2 para, tudi leto prej 2. Lepi jubilej zlate poroke sta slavila Viljem in Ladislava Medvešek.

Vsak kristjan, ki se odloči za skupno življenje se poroči v cerkvi, ker ve, da je cerkveni zakon zakrament v katerem mu Jezus daje moč za skupno življenje. Ne zadovolji se le s civilno poroko, še manj, da bi živel v tako imenovani izvenzakonski skupnosti. Kdor tako živi nima pravice do zakramentov, pri spovedi ne more dobiti odveze in ne sme pristopiti k svetemu obhajilu. Spoved in obhajilo lahko takšen prejme le ob zadnji uri.

Prvo obhajilo je v lanskem letu prejelo 9 otrok (leto prej 11). Za primerjavo, leta 1959 je bilo v Trbovljah 283 prvoobhajancev.

POGREBI: Cerkveno je bilo pokopanih 76 naših faranov, 30 moških, 46 žensk (leto prej je bilo 65 pogrebov, 28 moških in 37 žensk). Vseh pogrebov pa je bilo na pokopališču Gabrsko v lanskem letu 207.

Na pogrebih sodelujmo z molitvijo. Namesto cvetja lahko darujete v dober namen (pomoč domačim, za cerkvene potrebe, v druge dobre namene). Največ za rajnega naredimo, če darujemo za sv. maše in zanj molimo.

Teden molitve za edinost
V četrtek začenjamo teden molitve za edinost kristjanov. Božja previdnost je hotela, da ima na poti k edinosti osrednje mesto molitev. To pomeni, da edinost ne more biti preprosto sad človeškega delovanja. Ni uresničljiva prek naših prizadevanj, ne moremo je »izdelati«, niti ne moremo odločati o njeni obliki in času, ko bo uresničena, ampak si jo moramo pustiti podariti. Predvsem moramo pri edinosti dati prostor delovanju Svetega Duha in mu zaupati. Edinost je predvsem Božji dar. Ni ekumenizma, ki ne bi imel korenin v molitvi. Molitev je srce celotne ekumenske poti in mora ostati v središču. Tako je zapisal papež Benedikt XVI. Za letošnjo glavno temo so kristjani otočja Karibov v Srednji Ameriki izbrali pesem, ki jo Sveto pismo pripisuje Mojzesu in njegovi sestri Mirjam. Iz nje je vzeto geslo: »Tvoja desnica, Gospod, je mogočna«. Pesem opeva osvoboditev in zmago nad zatiranjem, ki ga je judovsko ljudstvo dolga stoletja trpelo v Egiptu.
Tudi Slovenija – skupaj z mnogimi drugimi narodi Srednje in Vzhodne Evrope – je pred četrt stoletja doživela osvoboditev od ideološkega nasilja komunizma. Tudi tu je bila na delu »mogočna Božja desnica«. Zato se bomo v dneh od 18. do 25. januarja pridružili hvalnici Bogu, ki osvobaja, in prosili, da vodi kristjane naproti edinosti »v resnici in ljubezni«/vir: rkc.si).

NAŠI POKOJNI
S svetimi opravili je bil v minulem tednu pokopan: Ivan ŠPAJZER (Knezdol 13).

URADNE URE v župnijski pisarni: pon., tor., ter vsak 3., 4. in 5. petek v mesecu od 10. do 12. ure.

KRST otroka prijavite vsaj mesec dni pred krstom. Krščevanje je ob sobotah in ob nedeljah ob 11. oz. 12. uri ali po dogovoru.

OBHAJILO BOLNIM IN OSTARELIM duhovnik prinaša na dom vsak prvi petek v mesecu.

ZA OBISK V BOLNIŠNICI, posebej težko bolnih ali umirajočih se potrudim, da sem vedno na razpolago.

ZA DAN IN URO POGREBA ob smrti sorodnikov se je dobro najprej, vsaj informativno, pogovoriti z duhovnikom.

MOŽNOST ZA SV. SPOVED je običajno pred mašo, vsekakor pa vedno ob četrtkih in prvih petkih.

MOLITEV PRED NAJSVETEJŠIM je vsak četrtek pol ure pred sv. mašo.