Oznanila za teden od 22.8. do 28.8.

Napovedujemo župnijsko romanje v SOMBOTEL, rojstni kraj sv. Martina, ki bo v soboto, 24. septembra 2016. V prihodnjem župnijskem listu bomo objavili podrobnosti romanja.

V minulem tednu smo se poslovili od rajne Marije Avrelio. Spomnimo se je v molitvi.

Sveti Cerkvi in našemu občestvu, bo danes po zakramentu svetega krsta, ki ga bo podelil g. Matjaž Roter, pridružen Rok Smodiš.

 

Mašni dar – mašni namen

Vsaka sveta maša se daruje tudi v odpuščanje grehov živih in rajnih, in za to, da si izprosimo od Boga duhovnih in časnih dobrin. /KKC 1414/. Zato je hvalevredno, da darujete za svete maše in tako duhovniki pa vaših namenih darujemo sveto daritev.

Kaj je mašni dar?
Mašni dar je denarni prispevek, ki ga darovalec daruje, ko naroči mašni namen. Z darom darovalec izraža podporo poslanstvu Cerkve, hkrati pa skrbi za vzdrževanje duhovnikov. V 2016-33-1Sloveniji se duhovniki preživljamo od mašnih darov in darov vernikov ob delitvi zakramentov in zakramentalov. Krajevni škofje so za Slovenijo določili, da je priporočena višina daru za mašo 17 EUR. Za pogrebno ali poročno mašo pa 19 EUR. Duhovnikom pa se zelo priporoča, da mašujejo  po namenu vernikov zlasti revnih, brez da bi dobili za namen kakšen dar (prim. kan 945).   Zelo sem vesel, Bogu in vam hvaležen, da je mašnih namenov v naši župniji zaenkrat dovolj, in da tako skrbite zame. Lepo je, da radi darujete tudi za namene, ki niso za rajne ampak npr.za duhovne poklice, za vero v družini, za zdravje itd. in da brez večjih težav, dovolite, da se lahko mašni namen opravi tudi izven domače župnije. Tako vaš mašni namen ni skrb le zame, ampak tudi za duhovnike, ki nimajo dovolj mašnih namenov. Kot je razvidno iz oznanil in kot že veste, lahko vsak duhovnik obdrži na dan le en mašni dar. Tako običajno po prvem namenu mašujemo tukaj, po drugem namenu, ki je oddan, pa mašuje drug duhovnik. Vseh pokojnih pa se na dan, ko ste mašo naročili, spominjamo pri bogoslužju.

Kdaj naročiti mašo in kako je glede datumov?
Sveto mašo lahko naročite vedno v času uradnih ur v župnijski pisarni, ali v zakristiji po maši. Lahko me za rezervacijo datuma pokličete tudi po tel. ali mi datum sporočite preko el. pošte župnije. Prosim vas, da se, posebej če imate željo za določene datume (obl., r.dnevi, godovi pokojnih), pravočasno oglasite. Mašne namene lahko zapišemo do konca koledarskega leta. Prav tako vas prosim, da mi ob naročilu maš sporočite tudi svoje želje glede tega ali želite, da po vašem namenu darujem sveto mašo jaz ali sme maševati drug duhovnik. Vsi duhovniki, ki so tudi župniki, pa morajo vsako nedeljo obhajati eno mašo za žive in pokojne župljane, pri kateri se moli za vse in po vseh dobrih namenih. Glede na našo situacijo bodo tako svete maše za farane izmenično, se pravi eno nedeljo pri sv. Martinu, drugo nedeljo pri sv. Mariji.