Oznanila za teden od 26.10. do 1.11.

Obletnica cerkve sv. Marije: Hvala vsem, ki ste na kakršen koli način sodelovali pri pripravi in izvedbi slovesnosti ob obletnici cerkve in župnije sv. Mariie.

Blagoslov gasilskega vozila: Danes, ob 15.00, bo pri sv. Katarini blagoslov novega gasilskega vozila.

Spominska slovesnost: Danes bo ob 16.15, spominska slovesnost pri križu žrtvam vojnega in povojnega nasilja, ki stoji v Marija Reki ob regionalni cesti Prebold – Trbovlje.

Večerna sveta maša: Od ponedeljka, 26. 10. naprej, bodo večerne svete maše ob 18.00. Takšen razpored velja do prestavitve ure na poletni čas, konec marca.

Svetopisemska skupina: Srečanje bo v torek, 27.10. ob 18.45.

Molitvena skupina: Srečanje, bo v četrtek, 29. 10. ob 18.45.

Vsi sveti: Ob 15.00 bo na pokopališču molitev za rajne. Ob 18.00 bomo v cerkvi sv. Martina za rajne molili tri dele rožnega venca.

Križ na pokopališču: Blagoslov novega križa na starem pokopališču bo na praznik vseh svetih po sveti maši, ob 10.00. Takrat bomo na starem pokopališču opravili tudi molitev za rajne.

Martinovi dnevi: Med 13. in 15. 11. bodo ob praznovanju našega farnega zavetnika t. i. Martinovi dnevi. V ospredju praznovanja bodo tri obletnice, ki so vezane na župnijo: 750–obletnica prve omembe cerkve sv. Martina, 470–obletnica župnije in 150–obletnica obnove cerkve. V petek, 13. 11., bo po sveti maši koncert Nade Žgur s skupino Alfa in Omega. V soboto, 14. 11., bo naš gost profesor cerkvene zgodovine na Teološki fakulteti, prof. dr. Bogdan Kolar. Po sveti maši, ki bo ob 18.00, bo v župnijski dvorani predaval na temo pražupnije Braslovče, kamor so spadale Trbovlje pred 750 leti. V nedeljo, 15. 11., bomo obhajali Martinovo nedeljo. Sveto mašo, ob 10.00, bo vodil upokojeni mariborski pomožni škof, dr. Jožef Smej.

Duhovne vaje za župnijske sodelavce: 27. 11. in 28. 11. bodo pri sv. Duhu nad Škofjo Loko potekale duhovne vaje za župnijske sodelavce. Prosim, da se do 15. 11. prijavite pri Gregorju Špajzerju ali v župnišču. Vzpodbudno je, da je na duhovnih vajah vsako leto več udeležencev. Zato prosim, da brez tehtnega razloga, ne ostajate doma.

Prejemanje obhajila: Na sinodi o družini v Vatikanu, ki jo danes zaključujejo, so med drugim razpravljali tudi o možnosti prejemanja obhajila ločenih in ponovno poročenih. Verjetno sinoda o tem ne bo rekla zadnje besede, ampak bo to predmet razprav tudi po njej. Po drugi strani pa je po župnijah praksa prejemanja obhajila takšna, kot, da je popolnoma vseeno, s kakšnim srcem pristopa človek k obhajilu. Marsikdo misli, da je to pravica vsakega, kar pa absolutno ne drži. Osnovno pravilo za prejemanje evharistije je, da človek ne živi v težkem grehu, še posebej, če je ta javnega značaja. V tem primeru mora človek pristopiti k zakramentu sprave, kar vključuje kesanje in trden sklep o poboljšanju. Kdor živi v življenjski skupnosti, pomeni, da je za pristop k obhajilu dovoljeno samo življenje v zakramentalni zakonski skupnosti. V zadnjem času se pojavljajo v vrsti za obhajilo tudi takšni, ki že na zunaj kažejo, da nimajo pojma o evharistiji in Gospodovi navzočnosti pod podobo kruha in vina. Ob tem spravljajo v neroden položaj tako sebe, kot tistega, ki jih obhaja, saj je zoprno, če je potrebno zadeve pojasnjevati med obhajanjem, medtem ko drugi čakajo v vrsti.