Oznanila za teden od 29.1. do 4.2.

AKTUALNI POUDARKI

Srečanje molitvene skupine MZDP bo v četrtek, 1. 2., po večerni maši v veroučni sobi v župnišču.

BLAGOSLOV DOMOV – sv. Katarina
V sredo, zadnji dan januarja, bom v popoldanskem času blagoslavljal domove v vasi Čeče. Kdor me še želi povabiti naj to sporoči g. Stanetu Kovačecu.

PRVI PETEK
Na prvi petek, 2. februarja, bom obiskoval bolnike na domu. Sporočite mi prosim tudi še koga, ki si želi obiska duhovnika.

Otroci za otroke
V adventnem času so naši veroučenci dobili adventne koledarje. Na sredini knjižice, je vsako leto sestavljiva škatlica, kamor v adventu otroci zbirajo denar za otroke v misijonih. Med otroke je bilo razdeljenih približno 60 koledarjev. Nekaj jih je bilo na razpolago tudi v cerkvi, skupaj preko 100. K jaslicam pa se je vrnilo le 6 škatlic v katerih je bilo 119,30 EUR. Peščici teh, ki ste adventno akcijo vzelo zares, se misijonsko središče lepo zahvaljuje. Ostalim pa……? V razmislek!!

Predavanje Aleša Čerina
Predavanje Aleša Čerina: STARŠI – ROPARJI IZKUŠENJ SVOJIH OTROK, ki je v petek, 19. 1., odpadlo zaradi komunikacijskega škrata, bo v četrtek, 22. 2., ob 18.45 v župnijski dvorani. Predavanje je zelo aktualno in zanimivo, zato vas vabimo da pridete v kar največjem številu. Povabite se med seboj.

SVETOPISEMSKI MARATON V LJUBLJANI
Kot je bilo že objavljeno, bo letos osrednjeslovenski svetopisemski maraton potekal pod geslom “Čujte in molite” v času med 27. januarjem in 3. februarjem v cerkvi sv. Antona Padovanskega na Viču v Ljubljani. En dveurni termin branja smo prevzeli Trboveljčani, in sicer bomo brali v sredo, 31. 1., med 22.00 in 24.00. Kdor bi bil pripravljen iti v Ljubljano brat Božjo besedo, naj sporoči v župnijski pisarni ali Gregorju Špajzerju.

Gospodovo darovanje – SVEČNICA
Prvotno ime praznika je bilo ‘Marijino očiščevanje’. Po Mojzesovi postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako ‘očistiti’. Temu predpisu se je podredila tudi Marija, Jezusova mati. Evangelist Luka v poročilu o njenem obisku v jeruzalemskem templju omenja srečanje s starčkom Simeonom. Ta je v videnju spoznal, kdo je Dete, ki ga pestuje ta mlada žena. Pristopil je, ga vzel v naročje in spregovoril sloviti preroški spev: »Zdaj odpuščaš svojega služabnika, o Gospodar, po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle rešitev, ki si jo pripravil pred očmi vseh narodov; luč v razsvetljenje poganov in v slavo Izraela, svojega ljudstva.«
Spomin na ta dogodek je prva Cerkev v Jeruzalemu obhajala že ob koncu 4. stoletja. Praznovanje je bilo zelo slovesno: obsegalo je procesijo, pridigo in mašo, sprva pa še ni imelo posebnega imena. Ko se je praznovanje širilo, je dobilo ime ‘srečanje’ po srečanju s starčkom Simeonom in Ano v jeruzalemskem templju. V ljudskem praznovanju je stopilo v ospredje proslavljanje Kristusa, ki ga je Simeon v svojem hvalospevu imenoval “luč v razsvetljenje poganov”. Na te besede starčka Simeona se naslanja starodavni bogoslužni običaj blagoslavljanja sveč, ki se razvije v procesijo s svečami. Po obredu blagoslavljanja sveč nam “je praznik znan kot svečnica, praznik sveč, praznik luči. Hrepenenje po svetlobi je med prvobitnimi značilnostmi človeške narave,” piše slovenski etnograf dr. Niko Kuret. Cerkev, ki je uvedla na ta dan blagoslov sveč in obhod z gorečimi svečami, je upoštevala človeško naravo in starodavno izročilo; šego je povzdignila v svet nadnarave, v cerkven obred: v njem je ‘luč’ prispodoba Mesija, ki »razsvetljuje človeštvo«, mu razodeva smisel sveta in življenja. (VIR: OGNJIŠČE.SI)

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Tudi v letošnjem letu bomo skupaj kot župnija poromali, tokrat na Poljsko. Pot nas bo med 23. in 26. majem 2018 vodila v Čenstohovo, Krakow, Auschwitz…
Turistična agencija Aritours je za nas pripravila ugodno ponudbo. Čimprej se odločite in prijavite za to enkratno romanje. Vzemite programski list.

NAŠI POKOJNI
V zadnjih 14 dneh je bilo na pokopališču Gabrsko kar nekaj pogrebov (okrog 10).
Žal so bili vsi pokojni pokopani brez svetega opravila za rajne.

URADNE URE v župnijski pisarni: pon., tor., ter vsak 3., 4. in 5. petek v mesecu od 10. do 12. ure.

KRST otroka prijavite vsaj mesec dni pred krstom. Krščevanje je ob sobotah in ob nedeljah ob 11. oz. 12. uri ali po dogovoru.

OBHAJILO BOLNIM IN OSTARELIM duhovnik prinaša na dom vsak prvi petek v mesecu.

ZA OBISK V BOLNIŠNICI, posebej težko bolnih ali umirajočih se potrudim, da sem vedno na razpolago.

ZA DAN IN URO POGREBA ob smrti sorodnikov se je dobro najprej, vsaj informativno, pogovoriti z duhovnikom.

MOŽNOST ZA SV. SPOVED je običajno pred mašo, vsekakor pa vedno ob četrtkih in prvih petkih.

MOLITEV PRED NAJSVETEJŠIM je vsak četrtek pol ure pred sv. mašo.