Oznanila za teden od 30.3. do 5.4.

– V postnem času boste imeli možnost za prejem zakramenta svete spovedi, vsak dan pol ure pred sveto mašo. Odločitev je v vaših rokah, srcu… Ne čakajte na dni pred veliko nočjo.

– V četrtek, 2. 4., bo srečanje s starši veroučencev 7. razreda, ob 18. uri, v veroučni učilnici.

– V sredo, 1. 4., po sveti maši srečanje bralcev božje besede za veliki teden.

– Na cvetno nedeljo bodo na voljo oljčne vejice. Ob tem ste vabljeni, da vzamete oljčno vejico, ki je simbol cvetne nedelje  in s svojim darom pomagate istrskim župnijam pri obnovi njihovih cerkva. Bog povrni.

– Na cvetno nedeljo ste vabljeni, da darujete dar, ki bo namenjen za okrasitev cerkve za velikonočne praznike. Nabiralniki bodo pri izhodih, kjer boste lahko darovali. Bog povrni.

Ime cvetna nedelja nakazuje, da se je narava že prebudila, da se že krasi v vsej svoji lepoti. Latinsko: Dominica in palmis ali nedelja o trpljenju Gospodovem. V katoliški cerkvi zadnja nedelja pred veliko nočjo, s katero se začenja veliki teden. Cvetna nedelja se obhaja v spomin na Jezusov slovesni prihod v Jeruzalem, ko ga je ljudstvo pozdravljalo s Palmovimi in oljčnimi vejicami. Pri svetih mašah bo blagoslov zelenja in procesija z zelenjem.

– Slovesen BLAGOSLOV zelenja bo pred cerkvijo ob 10.00 in od tam se bo razvila procesija mimo Molove hiše okrog cerkve skozi glavna vrata v cerkev, da tako začnemo s svojim sodelovanjem vstopati v dogodke in skrivnosti tako cvetne nedelje kot velikega tedna.

Prosim za zelenje iz katerega bodo veroučenci izdelovali svoje butare za cvetno nedeljo. V soboto, 4. 4. ob 9.00 v starem župnjišču. Zelenje odložite pred staro župnjišče.

Ministranti vabljeni na romanje, ki ga organizira MB nadškofija  v Mariazell, od 27. 4 do 29. 4. 2009. Program bo v reviji Ministrant. Prijavite se pri župniku ali v M. kotu.

– V ponedeljek po cvetni nedelji, ob 16.00, prosim za čiščenje cerkve.

– Bog povrni sodelavkam Karitasa za požrtvovalno izdelovanje voščilnic.

Razpored križevega pota v postnem času:

 Sreda 1.4.  Karitas  župnijska cerkev
 Nedelja 5.4.  Mladi  župnjska cerkev
 Sreda 8.4.  Ministrantska skupina  župnijska cerkev
 Petek 10.4.  ŽPS sv. Martin  župnijska cerkev


VELIKI ČETRTEK       
obredi velikega četrtka

Veliki četrtek je dan vnaprejšnjega veselja. Zato belina mašnih oblačil. Na ta dan se posvetijo olja. Sveto tridnevje se začne s slovesno sveto mašo, Gospodove večerje, zvečer na veliki četrtek. Pri tej sveti maši obhajamo postavitev evharistije pod trojnim vidikom: daritve, obhajila in duhovništva. Star izraz za to mašo je bil “rojstni dan keliha – roj. d. mašniškega posvečenja”. Preden je Jezus postavil sveto evharistijo je učencem umil noge, da bi tudi oni tako delali. Umivanje nog je bilo delo sužnjev in to ne domačinov, ampak tujcev. S tem, ko je naš Gospod sam umil noge učencem je pokazal pot služenja in ljubezni. Brez Gospodove večerje – evharistije, bi bilo krščanstvo le nauk o Kristusovem odrešenju. S postavitvijo evharistije nam je dano, da je njegova smrt neprestan vir nadnaravnega življenja za človeka, tudi na viden način.

Na veliki četrtek smo še posebej  hvaležni, da se lahko z Jezusom srečujemo pri sv. maši in da nam v sv. obhajilu daje moč za življenje. V znak te hvaležnosti v cerkvi ostanemo še nekaj časa, da ga častimo v tej podobi in se spominjamo njegovega trpljenja.