Oznanila za teden od 31.10. do 13.11.

Premik ure
2016-43-2Ker smo premaknili urine kazalce na zimski čas, ne pozabite na to, da s tem premikamo tudi ure večernih maš na 18. uro, jutranje svete maše ob sredah in sobotah pa bodo v zimskem času ob 8.00. Prav tako se s tem prestavijo termini večernih skupin.
Obisk bolnikov
Bolnike bom tokrat namesto na prvi petek obiskal dan pred praznikom vseh svetih, in sicer v ponedeljek, 31. oktobra, po že ustaljenem urniku.

Molitvena skupina vabi na srečanje v ponedeljek, 31. oktobra,  po večerni sv. maši  v župnijskem domu pri sv. Mariji.

V minulem tednu smo se poslovili od rajne Veronike Ramšak (Čeče 22), Marije Napret (Keršičeva 22 a) in Hilde Metličar (Keršičeva 21 a). Spomnimo se jih v molitvi.

Po zakramentu svetega krsta bo danes sveti Cerkvi pridružen Tai – Tadej Jakovljevič.

Praznik vseh svetih in vernih duš dan
Ob prazniku vseh svetnikov posebej vabljeni k dopoldanskim svetim mašam. Popoldne ob 13.30 pa novost v župniji – molitve za rajne v cerkvi z božjo besedo in litanijami vseh svetnikov. Ob 15. uri pa se bomo zbrali na pokopališču in blagoslovili grobove ter molili za rajne. 2016-43-3Zvečer ob 18. uri ste povabljeni k  sv. Mariji, kjer bo rožni venec in spomini naših rajnih. Do konca meseca še lahko v nabiralnik pri sv. Martinu ali meni osebno (zlasti pri sveti Mariji) oddate v kuverti čitljivo zapisane podatke o vaših pokojnih za katere želite, da se jih ob rožnem vencu na večer vseh svetih posebej imenuje in se jih posebej spomnimo. Višina daru, ki ga priložite k namenu, ni določena, temveč je vaš dar prostovoljen. Na dan vernih duš bo nedeljski razpored bogoslužja. Po maši ob 10. uri bomo odšli na staro pokopališče, kjer bomo blagoslovili grobove in zmolili za rajne in posebej za vse, ki so že prestopili prag večnosti, pa še niso dosegli popolnega očiščenja in so še na kraju očiščevanja – v vicah.

Čiščenje cerkve sv. Martina
Vse ljudi dobre volje in pridnih rok vabim na predpripravo na župnijski praznik. K temu vabi tudi čiščenje našega skupnega doma, cerkve sv. Martina, ki bo v soboto, 5. 11. 2016, ob 9.30. V izogib težavi, da bi kdo stal križem rok, je zaželeno, da s seboj prinesete tudi kakšne pripomočke – krpe, metle, motike in podobne uporabne zadeve. Skrbimo za čistočo in urejenost v nas in okoli nas.

ZAHVALNA NEDELJA
2016-43-5Na zahvalno nedeljo bomo poleg rednih maš obhajali zahvalo bogoslužje tudi v Retju ob 15. uri. Ob zahvalni nedelji se zahvaljujem vsem sodelavcem, ki skrbite za župnijo in zame,  vsem nositeljem pomembnih funkcij v župniji, članom Karitasa in ŽPS.  Zahvalna nedelja je dan, ko se Bogu zahvaljujemo drug za drugega in za naše skupne darove. V ta namen ste povabljeni, da na zahvalno nedeljo k daritvenemu oltarju položite svoje darove, ki so sad zemlje in dela naših rok, za katere se vam zahvaljujem že vnaprej. Pri oltarju bodo košarice in stojala, kamor boste lahko oddali prineseno. Ker ste se že zanimali kaj prinesti naj samo za lažje razumevanje namignem, da ima župnik rad tudi kakšen evro krem, dobro vino, bučno olje, orehe, suho sadje itd. Seveda pa že vnaprej sporočam, da bom del tega kar boste prinesli k oltarju izročil tudi Karitasu, ki bo izročeno koristno porazdelil prosilcem.

Biblična skupina vabi k druženju ob božji besedi v torek, 8. novembra, po večerni sv. maši v župnijskem domu pri sv. Mariji.

Župnijski praznik – Martinovanje 2016
2016-43-6Tudi letos bomo župnijski praznik proslavili z Martinovim štiridnevjem – letos bo namreč dogajanje podaljšano za en dan! Začeli bomo v četrtek, 10. 11., ob 18.30, ko bosta naša gosta Mojca in Severin Maffi, ki bosta ob prihajajoči stoletnici Marijinih prikazovanj v  Fatimi v župnijski dvorani spregovorila na temo “Z Marijinimi sporočili v Fatimi zaznamovano stoletje”. V petek, 11. 11., bo po večerni sveti maši v župnijski dvorani otvoritev razstave fotografij cerkva sv. Martina v mariborski metropoliji, avtorja Cirila Velkovrha.  V soboto, 12. 11., se bomo spomnili, da je minilo že 20 let odkar smo blagoslovili Škrablove orgle, ki krasijo kor naše župnijske cerkve in bogatijo naša bogoslužja. Ob 18.30 bo orgelski koncert prof. Toneta Potočnika, ki je izvedel koncert tudi pred 20 leti, ob blagoslovitvi takrat novih orgel. Praznično dogajanje se bo sklenilo s slovesno sveto mašo v nedeljo, 13. 11., ob 10. uri pri kateri se bo krstno izvajala Maša v čast sv. Martina izpod peresa skladatelja Damijana Močnika, ki je zmagala na natečaju za novo slovensko mašo na čast sv. Martinu Tourskemu. H krstni izvedni izvedbi maše so bili povabljeni slovenski stolnični zbori, poleg teh pa še zbori nekaterih župnij sv. Martina, med temi je vabilo za sodelovanje prejel tudi naš župnijski pevski zbor. Vsi povabljeni zbori bodo mašo izvajali na Martinovo nedeljo. Po maši bo pred cerkvijo še druženje, zato vabim dobre gospodinje, da napečejo in prinesejo nekaj peciva za pogostitev. Že vnaprej hvala!

PORAST VLOMOV V ŽUPNIŠČA
2016-43-7Z zaskrbljenostjo poslušamo mnoga poročila o porastu vlomov v župnišča. Duhovnikom, ki so bili žrtve napadov, se gotovo taki dogodki močno vsidrajo v srce in pustijo globoke rane za celo življenje. V veliko primerih se izkaže, da so bila pričakovanja tatov prevelika in da so, v primerjavi s finančno škodo, narejene veliko večje psihične rane na napadene duhovnike. Ob tem razmišljanju sem kot dušni pastir te župnije hvaležen mojim prednikom za vse kar je bilo storjeno na področju varnosti cerkve in župnijskega doma. S hvaležnostjo se zahvaljujem varnostnim službam, ki skrbijo za tehnično varovanje naših objektov. Najbolj pa sem hvaležen vsem, ki s čutom odgovornosti skrbite za finance v župniji. Tako mi, zaradi vaše pomoči, ni potrebno skrbeti za hrambo nabirk, za katere sem kot duhovnik odgovoren, in zaradi tega tudi nimam skrbi, ker denarja ne hranim v župnišču. Najlepša hvala vsem, ki tudi v času moje odsotnosti skrbite za župnišče in se zavedate, da je to naš skupni dom. Hvala tudi vsem sosedom, ki v skrbi za red zabeležite neznane avtomobile in registrske številke ter ste pozorni na nenavadne in v oči padajoče osebe. Besede hvaležnosti izrekam tudi policistom policijske postaje Trbovlje za njihovo skrb, ki jo imajo za našo župnijo. Izredno sem vesel našega sodelovanja na področju prepovedane kriminalitete. Na moje povabilo in z mojim dovoljenjem so bili policisti pozvani k temu, da se kdaj zadržijo na dvorišču pred župniščem in cerkvijo. Zato se jih pošteni farani, če nanje naletite, nikar ne ustrašite. Skupaj skrbimo za blagor vseh in za naše skupno dobro.