Oznanila za teden od 6.11. do 12.11.

AKTUALNI POUDARKI
• Konec tedna bo za našo župnijo praznični čas ob godu sv. Martina. Ne zamudite vseh pomenljivih dogodkov ob godu našega farnega zavetnika.

Ob prazniku sv. Martina
11. novembra goduje sv. Martin. Z njegovim godom je povezanih veliko ljudskih običajev. Silvester Čuk je v knjigi Svetnik za vsak dan, o sv. Martinu zapisal: Po ljudskem reku je Martinovo “jesenski pust”. Sveti Martin sam pri tem nima deleža, razlaga priznani narodopisec dr. Niko Kuret. Karkoli se ob martinovanju godi, “je starejšega izvora: na današnji dan postavljeni svetnik je moral prevzeti pogansko praznovanje in šege, ki jih ni bilo moč zatreti. Pogani našega podnebnega pasu so v začetku novembra obhajali praznik zahvale za letino. K tem slavjem so prihajali tudi duhovi rajnih prednikov. Vse to je mogoče razbrati iz martinovanja, kakor se na Slovenskem deloma še obhaja.
Lepo obhajanje Martinovih dni vam voščim
                                                                župnik

ZAHVALNA NEDELJA
Ob zahvalni nedelji se zahvaljujem vsem sodelavcem, ki skrbite za župnijo in zame, vsem nositeljem pomembnih funkcij v župniji, članom Karitasa in ŽPS. Zahvalna nedelja je dan, ko se Bogu zahvaljujemo drug za drugega in za naše skupne darove. Zahvaljujem se vam za vse darove, ki ste jih ali jih še boste v tem tednu položili pred daritveni oltar, in so izraz hvaležnosti Bogu in sad zemlje in dela naših rok.

MARTINOVI DNEVI
Kot že nekaj zadnjih let, bomo tudi letos farnega zavetnika, sv. Martina, počastili z Martinovimi dnevi. V petek, 10. 11. 2017, prihajajo med nas pevke in pevci Mešanega pevskega zbora “Lojze Bratuž”, ki prihaja iz zamejstva, in sicer iz Gorice. Zbor nosi ime po glasbeniku Lojzetu Bratužu, ki je v dobi fašizma svojo ljubezen do slovenske pesmi plačal z življenjem, letos pa mineva 70 let od njegove smrti. Lojze Bratuž je tudi pomemben slovenski cerkveni skladatelj. Pevke in pevci bodo v petek, 10. 11., izvedli koncert po sveti maši, torej ob 18.30. Vljudno vabljeni in povabite še koga!
Na sam praznik, 11. 11., bo ob 18.30 v župnijskem domu predstavitev knjige Franceta M. Dolinarja z naslovom VI STE LUČ SVETA, v kateri želi avtor na naši življenjski poti nekatere izjemne osebnosti predstaviti kot zgled svetosti. Nekateri so svojo zvestobo Kristusu v veri sovražnem okolju potrdili z darovanjem življenja. To so mučenci. V življenju in delovanju drugih (spoznavalci) pa je okolica prepoznala posebno Božje delovanje in so se od tega sveta poslovili v sluhu svetosti. V knjigi Vi ste luč sveta so predstavljeni samo tisti Božji služabniki, ki so bili rojeni v širšem slovenskem prostoru ali so živeli in delovali med Slovenci.

SVETA MAŠA OB GODU SV. MARTINA
Praznovanje v čast sv. Martinu bomo sklenili v nedeljo, 12. novembra, ob 10.00 s slovesno sveto mašo, ki jo bo vodil g. JOŽE PLANINŠEK, direktor doma sv. Jožef v Celju.
Po maši bo pogostitev pred cerkvijo na čast sv. Martina, zato vas naprošam za pecivo in drobne dobrote za naše skupno druženje.
V Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote so tudi letos pripravili Vincencijev koledar, tokrat na temo “DOM, KI GA USTVARJA KULTURNA DEDIŠČINA”. Priporočen prispevek za koledar je 10 evrov, dobili pa ga boste lahko na martinovo nedeljo po sveti maši.
Zbrana sredstva bodo namenjena ureditvi stanovanja za družino brez doma.

NAŠI POKOJNI
V tem tednu sta bila s svetimi opravili pokopana: + Anamarija Matko (Čeče 20), + Jožef Lamper (Čeče 37). Spomnimo se ju v molitvi.

JASLICE V ŽUPNIJSKI CERKVI
Na pot prazničnemu decembru spadajo tudi jaslice o katerih je potrebno razmisliti. Veliko vas je, ki imate smisel in bi se gotovo radi preizkusili tudi kot jasličarji, zato vas spodbudim, da se mi oglasite in tako pripravimo skupino, ki bo letos poleg mladincev iz mladinske skupine poskrbela za božični »odprti evangelij«. Opogumite se in mi čimprej sporočite.