Oznanila za tedna od 11.2. do 24.2.

God sv. Valentina
V tem tednu bomo obhajali god sv. Valentina.
Pobožna legenda pripoveduje, da je bil Valentin duhovnik in da je prelil svojo kri za Kristusa pod cesarjem Klavdijem II. med letoma 269- 270. Možno je torej, da je bil Valentin najprej duhovnik v Rimu, nato pa škof v Terniju. Prav tako smemo sklepati, da je bil njegov prvotni grob ob Milvijskem mostu, drugotni pa v Terniju. Raziskovalci svetniške zgodovine te uganke še niso dokončno rešili. Gotovo pa je, da gre za resničnega mučenca iz časa poznih preganjanj. Češčenje sv. Valentina se je naglo razširilo po vseh delih Evrope. Njegov god 14. februarja so spoštljivo praznovali in zaupali v moč njegove priprošnje. Ime Valentin izhaja iz latinske besede »valens«, kar pomeni močan in zdrav, zato so svetnika imeli za priprošnjika zoper telesne slabosti in zoper kužna obolenja. Njegov god je v predpustu, času, ki je bil nekdaj namenjen svatovanjem, in zato so se mu priporočali novoporočenci. Valentinovo je ob koncu trde zime in naznanja bližajočo se pomlad, zato so se svetniku priporočali mladostniki in čebelarji, ker se njihove ‘muhe’ zbudijo iz zimskega spanja. Po starem kmečkem koledarju prinese na današnji dan sv. Valentin ‘ključe do korenin’, zato mu pravijo, da je ‘prvi pomladin’. (VIR: OGNJIŠČE.SI)

V cerkvi sv. Križa v Retju stoji lep stranski oltar posvečen temu ljudskemu svetniku, zato se češčenje njemu v čast obhaja tudi v naši župniji. V četrtek, na njegov god, se bomo zbrali pri sveti maši ob 10. uri, k slovesnemu bogoslužju in k praznovanju valentinove nedelje pa 17. februarja ob 15. uri. Lepo vabljeni.

ZIMSKI VEČERI – zaključili smo z letošnjimi Zimskimi večeri. Teme so bile nadvse aktualne, predavatelji zanimivi, udeležba pa bolj klavrna – na dveh predavanjih je bilo samo 20 ali celo nekaj manj poslušalcev. Izstopal pa je obisk predavanja nadškofa Stanislava Zoreta, ko je bilo nekaj več kot 50 poslušalcev. Za prihodnje leto bo potrebno razmisliti ali večere še organizirati, saj očitno takšen način naših župljanov več ne nagovarja.

MALI SVETOPISEMSKI MARATON – letos smo prvič mali svetopisemski maraton izvedli v januarskem terminu, ko poteka tudi vseslovenski Svetopisemski maraton, celotedenskega branja Božje besede. Vsem, ki ste sodelovali pri branju, se lepo zahvaljujemo, zaskrbljujoče pa je, da očitno veliko župljanov v celodnevnem maratonu ne vidi globljega smisla. Vendar pa – ko beremo Božjo besedo, smo v tesnem stiku z Gospodom, On se nam po Besedi odkriva, nas nagovarja, spodbuja. Zato je vredno nameniti čas tudi branju Svetega pisma, torej tudi sodelovanju na malem svetopisemskem maratonu. Vse vabimo, da bi se ob naslednji ponovitvi malega svetopisemskega maratona prihodnje leto odzvali v večjem številu – kot bralci, ali pa kot poslušalci.

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Tudi v letošnjem letu skupaj s turistično agencijo Aritours pripravljamo tokrat poletno romanje. Pot nas bo med 6. in 9. julijem 2019 vodila v Provanso, na Azurno obalo, v Avignon … Turistična agencija Aritours je za nas pripravila ugodno ponudbo. Čimprej se odločite in prijavite za to enkratno romanje. Vzemite programski list.