Judita 10

Jdt 10, 11

Judita se je zelo pedantno lotila svoje naloge. Po skrbni duhovni pripravi se je lotila tudi svoje zunanjosti, da je izkazovala osupljivo lepoto. Potrudila se je tudi s svojim nagovorom Holofernu. S skrbno izbranimi besedami, ki so prijale njegovemu napuhu, ga je popolnoma preslepila.

  • Da, Holoferna je odpeljal v propad njegov silni napuh: če bi bil bolj preudaren, bi verjetno zaznal določene odtenke Juditinega govora, ki so nakazovali, da se mu bliža konec in bi lahko še pravočasno ukrepal skladno s svojo močjo. In Juditin načrt bi propadel.Ona bi tako postala njegova žrtev.
  • A Bog ni hotel tega.Hotel je rešiti svoje verno ljudstvo in to preko nje, ki je bila ponižna, stanovitna, ker je zaupala v Boga in bila pripravljena tudi na žrtev za svoje ljudstvo.
  • Če v svojih dejanjih zaupamo v Boga, zmagamo, tako kot Judita. In če smo napuhnjeni kot Holofern, propademo.To bi bil za nas nauk iz tega berila.
  • Asirski vojaki so strmeli nad Juditino lepoto in ugotavljali, da ni za podcenjevati ljudstva, ki ima takšne ženske. Treba jih je vse uničiti, saj bi sicer lahko prelisičili ves svet.
  • Človek se zamisli nad pomenom, ki ga dejansko vsebuje človeška lepota, Žal pa ima le omejen rok trajanja. S staranjem se izgublja;pravo nasprotje je modrost, ki pa žal ni tako očitno prepoznavna in zato včasih tudi ne tako učinkovita, kot lepota.