Oznanila za 2. nedeljo po Božiču

Svete maše se do nadaljnjega lahko obhajajo le ob strogih navodilih NIJZ. To pomeni, da se pri nas, glede na določilo o predpisanem številu na kvadraturo, in glede na to, v kako velikem številu se udeležujete sv. maš, zaenkrat prav veliko ne spreminja. V kolikor bo izvedljivo, da bi bili pri bogoslužju navzoči vsaj tisti, ki so sveto mašo naročili, jim bom to sporočil, sicer pa bom bogoslužje obhajal kot doslej, v krogu ožjih sodelavcev.

GOSPODOVO RAZGLAŠENJE
V sredo bomo obhajali praznik sv. treh kraljev. Otroci naj prinesejo k jaslicam svoj dar za misijone, prav tako lahko to storite vsi, ki vas je v minulih dneh, namesto običajnih kolednikov, obiskala koledniška pošta. Izkoristite tudi priliko za prejem sv. obhajila na prazničen dan. 

Lepo se zahvalim vsem za vaša voščila ob praznikih in prav tako ob mojem osebnem prazniku. Hvala za vaše darove in molitve.

V prilagojeni obliki in preko spletnih povezav bo tudi letos med 23.1.in 29.1.2021 potekal svetopisemski maraton. Več o tem v prihodnjem žup.listu, kakšno informacijo pa lahko dobite pri g. Gregorju Špajzerju.

Slika župnije za leto Gospodovo 2020
V minulem letu je bilo v krščenih 9 otrok, 2 dečka in 7 deklic. Iz cerkvenega zakona 1, iz izvenzakonskih skupnosti 8. Krst je prvi in najpotrebnejši zakrament, brez katerega se redno nihče ne more zveličati. Cerkev krščuje otroke, ker zaupa staršem, da jih bodo krščansko vzgajali, kar pri krstu obljubijo.
Prvo obhajilo je lani prejelo 9 prvoobhajancev. Zakrament sv. birme je celjski opat Marjan Jezernik podelil 17 birmancem.
Cerkvenih pokopov je bilo lansko leto 69. Pokopanih je bilo 23 moških in 46 žensk (leto prej je bilo 70 pogrebov). Na pogrebih sodelujmo z molitvijo. Namesto cvetja lahko darujete v dober namen (pomoč domačim, za cerkvene potrebe, v druge dobre namene). Največ za rajnega naredimo, če darujemo za sv. maše in zanj molimo.
Cerkveni zakon sta lansko leto sklenila 2 para, leto prej trije. Vsak kristjan, ki se odloči za skupno življenje se poroči v cerkvi, ker ve, da je cerkveni zakon zakrament v katerem mu Jezus daje moč za skupno življenje. Ne zadovolji se le s civilno poroko, še manj da bi živel v tako imenovani izvenzakonski skupnosti. Kdor tako živi nima pravice do zakramentov, pri spovedi ne more dobiti odveze in ne sme pristopiti k svetemu obhajilu. Spoved in obhajilo lahko takšen prejme le ob zadnji uri.
Častitljivo slovesnost zlate poroke pa sta v lanskem letu obhajala zakonca Drnovšek (Gabrsko).

V prihodnjih dneh se sv. maše darujejo po naslednjih namenih:

ponedeljek 4. januar
+ Anton Žagar
+ Jože Ferlič – 30. dan
* v čast sv. Jožefu za srečno zadnjo uro

torek 5. januar
+ Pavel in sorodniki družine Novak
+ Franc Odlazek

sreda 6. januar
Gospodovo razglašenje
od 11.-11.30. ure – sveto obhajilo v cerkvi sv. Martina
+ škof Jožef Smej
+ Hedvika Hribšek
od 18.- 18.30. ure – sveto obhajilo v cerkvi sv. Marije

četrtek 7. januar
+ Fani Jurečič
* za duhovne poklice

petek 8. januar
+ Frančiška Jerebičnik
+ Fani Travnšek- 30. dan
* živi in + rodbine Katič

sobota 9. januar
+ Janez Vratanar
* Bogu v zahvalo za sprejem sv. birme
+ Ivan Poglajen – obl.

NEDELJA 10. januar
Jezusov krst
+ Andrej Grah, + družine Mrcen
+ Ivan Kahne – 38. obl.
od 11.-12. ure – sveto obhajilo v cerkvi sv. MARTINA


ponedeljek 11. januar
+ Jože Herman – obl.
+ Vano, Sašo, starši Šoba

torek 12. januar
+ Olga Pajer
* za duhovne poklice

četrtek 14. januar
+ Frančiška Jerebičnik
+ Frančiška Travnšek

petek 15. januar
+ Francka Šurk
* za duše v vicah, vse pozabljene in spreobrnjenje grešnikov

sobota 16. januar
+ družine Rak
+ družin Bokal, Kralj, Rovšek

NEDELJA 17.januar
2. NEDELJA med letom
+ Alojz – obl., Frančiška Zupanec
+ Vesna, Jože Berakovič, starši Razdrh
od 11.-12. ure – sveto obhajilo v cerkvi sv. MARIJE

Vsak duhovnik sme na dan sprejeti dar le za eno sveto mašo, drugi ali tretji namen mora biti oddan in po njem mašuje drugi duhovnik, vseh pa se spomnimo pri mašah. Bog povrni za vaše namene.

KAKO PREJMEM SV. OBHAJILO IZVEN SV.MAŠE?
PRIHOD v cerkev, je skozi glavni vhod, IZHOD pa skozi STANSKA VRATA. Ko pridem v cerkev preverim število vernikov in v kolikor je potrebno počakam. Poiščem primeren prostor, kje sem na varni razdalji (2 m). V osebni molitvi zmolim vsaj kesanje in Očenaš. Ko me bo duhovnik opazil, pristopim k svetemu obhajilu in prejmem osebni blagoslov. Po kratki in tihi zahvali po obhajilu zapustim cerkev pri stranskem izhodu.